Leiden wordt donkerder door duurzame verlichting

LEIDEN – Lichtmasten en straatlantaars. Voor veel mensen behoorlijk irritant als het thuis naar binnenschijnt, maar voor de weggebruiker onmisbaar. Maar er lijkt in Leiden een compromis te zijn gevonden tussen deze partijen die ook nog eens duurzaam is: lichtmasten en straatlantaarns gaan minder fel schijnen.

Zodra de huidige lampen vervangen moeten worden, zal er LED-verlichting voor in de plaats komen. Deze twee maatregelen; het minder fel laten schijnen en de LED-verlichting, draagt bij om energie te besparen en lichthinder tegen te gaan.

De voorstellen staan in het Beleidsplan Openbare Verlichting 2013, dat de nota uit 2012 vervangt. In de nachtelijke uren zal de straatverlichting worden gedimd, energiezuinige lichtbronnen worden de norm en in de binnenstad gaan we kennismaken met moderne straatlantaarns met een ook wat prettiger uiterlijk.

Bij sportcomplexen moet wat gaan gebeuren. Zij moeten worden voorzien van LED-lampen en mogen de aanwezige vleermuizen in de directe omgeving niet hinderen bij hun insectenjacht. Daarvoor moet de lichtsterkte worden teruggedraaid.

Ook moeten openbare klokken mogelijk worden vervangen door exemplaren met reclame erop. Tevens gaat de gemeente onderzoeken of het mogelijk is een eigen kabelnet voor de lantaarnspalen aan te leggen. De raad zal zich deze maand buigen over de voorstellen.

bron: www.dichtbij.nl