“Futuristisch en flashy”, dat is de mening van de 27-jarige René Fischer die omhoog kijkt naar de knipperende wolk van LED-verlichting in de grote hal van Rotterdam Centraal. Het wordt het nieuwe meetingpoint op grote NS-stations in Nederland. “Ik denk dat deze zonnige wolk een goede plek is om mensen te ontmoeten, er zijn geen winkels in de buurt en het is een open ruimte. Misschien kan er nog een soort kiss & meet aan toe worden gevoegd, dat lijkt me wel wat.”
Het station, dat 13 maart officieel geopend wordt, heeft het eerste vernieuwde meetingpoint dat straks ook op Amsterdam Centraal, Arnhem, Breda, Den Haag en Utrecht Centraal geplaatst wordt. Een makkelijk en herkenbaar afspreekpunt, dat is wat ProRail wil creëren. ,,We zijn werken aan meer ruimte en comfort op de stations. En in onze ogen hoort dit daarbij”, zegt Huub Veeneman, woordvoerder van ProRail. De reiziger moet zelf van de wolk een ontmoetingspunt maken. “We willen de mensen niet sturen,” zegt Veeneman. “Er komt geen bordje “meetingpoint” bij, we hopen dat het vanzelf ontstaat.”
Het nieuwe symbool is ontworpen door kunstenaar John Körmeling. Hij won de ontwerpwedstrijd die door ProRail in samenwerking met onder meer NS, HSL-atelier en het voormalige VROM werd georganiseerd. Körmeling omschrijft zijn werk als een omgekeerde wolk waaruit de zon schijnt. “Nu zien mensen het nog als een kunstuiting”, vertelt Körmeling. “Maar we hopen dat dit veranderd en mensen het gaan gebruiken en tegen elkaar zeggen; ik zie je onder de wolk.”
Chris Vemer, presentatrice van het programma Chris Natuurlijk! bij Radio Rijnmond heeft het al begrepen. Zij heeft bij de vrolijk flikkerende wolk afgesproken met Ben Maandag, de schrijver van een driedelig boek over Rotterdam Centraal van vroeger en nu. “De wolk is een leuk initiatief en ziet er mooi uit, zolang er maar geen regen uitkomt vind ik het prima.