LED verlichting voor Matlingeweg

ROTTERDAM – De gemeente Rotterdam heeft de circa drie kilometer lange Matlingeweg voorzien van LED verlichting. Dit is de eerste doorgaande weg in Rotterdam met deze openbare verlichting. De vorige verlichting was aan het eind van haar levensduur. Dit zorgde voor veel storingen en uitval van lampen. Daarom besloot de gemeente de lampen te vervangen.

De oranje verlichting heeft plaatsgemaakt voor energiezuinig wit licht, dat beter zicht geeft en daardoor de veiligheid vergroot. De 200 oude armaturen zijn vervangen door armaturen met LED verlichting. ‘Deze LED lampen hebben een levensduur van ongeveer 60.000 branduren. Dit is aanzienlijk meer dan de 10.000 branduren van de oorspronkelijke verlichting’, aldus Stadsbeheer. De nieuwe lampen leveren ook een energie- en kostenbesparing op, doordat deze 51% minder stroom verbruiken. De CO2-uitstoot gaat hierdoor met 18.900 kilogram per jaar omlaag.

Minder storingen
Eerder is in Rotterdam een pilot gedaan met LED¬†verlichting. Stadsbheer: ‘Door de ervaring hiermee verwachten we dat het aantal storingen in lampen op de Matlingeweg flink zal afnemen. In combinatie met de langere levensduur zijn er minder wegafsluitingen nodig voor onderhoud en reparaties.’

Nieuwe verlichting voor bedrijventerreinen
Naast de Matlingeweg heeft de gemeente Rotterdam ook de straatverlichting vervangen op de naastgelegen bedrijventerreinen Spaanse Polder en Noord-West. Hier is energiezuinige witte verlichting geplaatst. ‘Deze verlichting zorgt voor beter zicht, dat de verkeers- en sociale veiligheid ten goede komt.’

Straatverlichting verder verbeteren
De gemeente gaat door met het verduurzamen van de straatverlichting in Rotterdam. Daarom zal Stadsbeheer alle verlichting de komende jaren vervangen door energiezuinige witte verlichting. In de toekomst zal steeds vaker LED verlichting wordt gebruikt.

bron: www.dichtbij.nl