LED verlichting verrassend snel in opmars

LED verlichting wordt veel sneller in huishoudens en in de openbare ruimte ingevoerd dan aanvankelijk werd verwacht.

Jeroen Bartels van stichting Lightrec: “Zowel qua lichtopbrengst als qua onderhoud is het interessant om over te stappen op LED lampen.”

TL-buizen en -armaturen, spaarlampen en halogeenverlichting worden in een verrassend hoog tempo vervangen door zuinige LED lampen. Dat constateert de stichting LightRec in haar jaarverslag, op basis van verkoopcijfers en ingezamelde oude lampen.

De verkoop van LED verlichting steeg in 2012 met 36,6 procent tot 2,6 miljoen lampen.

TL-armaturen in kantoren en fabrieken worden vervangen door de ledinaire, een armatuur waarin LED verlichting is geïntegeerd. Daarvan werden er vorig jaar 692.000 verkocht, een stijging van 45 procent.

Lampenproducenten dachten in de zomer van 2012 nog dat het zeker tien jaar zou duren voordat TL-buizen zouden zijn vervangen door lichtbronnen op basis van LED.

450 miljoen lampen
Toch zal het volgens de stichting LightRec nog geruime tijd vergen voordat alle 450 miljoen lampen van de oude generaties in huishoudens zijn vervangen. Consumenten hebben immers nog circa 110 miljoen oude gloei-en spaarlampen in de meterkast liggen. Die worden eerst opgemaakt.

bron: www.bnr.nl