LED verlichting vermindert kosten voor tomatentelers

Als kastomaten ‘s winter met LED verlichting worden geteeld, kunnen de energiekosten aanzienlijk worden gedrukt, stelt een onderzoeksverslag van de Amerikaanse Purdue University.

Cary Mitchell, een professor in de tuinbouw, zegt dat het transport van tomaten uit warmere streken een onnodige kostenpost is en de voetafdruk van de sector nodeloos vergroot. Bovendien vermindert de kwaliteit en smaak doordat de tomaten groen geoogst worden en tijdens het vervoer rijpen.

“Het blijft moeilijk voor de glastuinbouw om tomaten buiten het seizoen te telen,” vertelt hij. “We proberen dat te veranderen en de teelt betaalbaar te maken.”

Telers die in de winter tomaten willen kweken, moeten dat doen in kassen en gaan dan gebukt onder hoge stookkosten. Ook is er in de wintermaanden meer licht nodig. Mitchell en promovendus Celina Gómez experimenteerden met licht-emitterende diodes, die koeler zijn en veel minder energie vreten dan de traditionele hogedruklampen met natrium. Met de diodes kregen ze dezelfde opbrengst – grootte en aantal vruchten – met het verschil dat de LED lampen maar 25 procent van de energie gebruiken.

Een bijkomend voordeel van de koelere LED verlichting is dat ze veel dichter bij de gewassen kunnen worden geplaatst. “Dit maakt fotosynthese mogelijk in de lagere delen van de plant,” zegt Gómez. “Met de hete natriumlampen hoef je dat niet te proberen.” De hogedruklampen leveren zo’n 15 tot 25 procent van de warmte die in de kas nodig is, maar volgens Mitchell is dat een inefficiënte manier van verwarmen.
Doel van het onderzoek is de prijzen zo te verlagen dat lokale telers kunnen concurreren met geïmporteerde tomaten. “Lokaal geteelde tomaten worden rijp geoogst, smaken beter en zouden de plaatselijke economie goed doen.”

bron: www.groentenniuews.nl