LED verlichting op tramhaltes Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein

Er komt LED verlichting op alle haltes langs de trambaan in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. In opdracht van de provincie Utrecht wordt deze zomer de laatste hand gelegd aan de nieuwe halteverlichting.

Met een proefopstelling bij tramhalte Batau-Noord zijn er in 2016 verschillende typen duurzame verlichting getest. Daarbij is niet alleen gekeken naar het technische resultaat, maar vooral ook naar de beleving door de reizigers. De verlichting moet er aan bijdragen dat zij zich in de avonduren op de haltes veilig voelen. Bovendien moet het licht heldere beelden opleveren voor de camerabewaking van de haltes vanuit de verkeerscentrale op de remise in Nieuwegein.

Uiteindelijk is de keuze gevallen op LED verlichting die in 242 armaturen op alle 23 haltes langs de trambaan wordt ingebouwd. De vervanging levert een energiebesparing op van 77 procent, bijna 90.000 kilowattuur per jaar. Wat het milieu betreft: met deze LED verlichting gaat de uitstoot van CO2 voor halteverlichting naar beneden met ruim 53 ton. Dit staat gelijk aan 5 langeafstandsvluchten van Nederland naar Indonesiƫ.

bron: ledmagazine.nl