Flora en fauna minder verstoord
Eijsden-Margraten gaat straatlantaarns van led-verlichting voorzien. Eén van de speer-punten van het beleidsplan ‘Openbare Verlichting 2013/2017’ dat in december door de raad is vastgesteld. “Led-verlichting biedt een aantal voordelen. Lichttechnisch is er geen verschil te merken, je bespaart op energiekosten en -verbruik. Als wethouder Natuur en Landschap ben ik blij dat met de aanschaf van Ledlampen waardoor ook flora en fauna minder wordt verstoord,” aldus wethouder Armand Opreij.
Voordelen
Led-verlichting biedt een aantal voordelen. Zo blijft het verlichtingsniveau op de weg ten opzichte van de huidige situatie minimaal hetzelfde met een lager energieverbruik. Verder gaan led-lampen de gehele levensduur van het armatuur mee. Het vervangen van lampen om de 3 á 4 jaar is dus niet meer nodig. Led-lampen kunnen tevens voorzien worden van dimmers waardoor energie bespaard wordt. Een andere belangrijke eigenschap van led is, dat de lichtbundel, op de plaats waar hij voor bedoeld is, op de weg komt en dus minder zogenaamd ‘strooilicht’ geeft. Hierdoor wordt de flora en fauna minder verstoord.
Vervangen
Het vervangen van de huidige lantaarnpalen gebeurt zodra de levensduur van de masten (45 jaar) of armaturen (de draagconstructie voor één of meerdere lichtbronnen), waarin de lampen zijn bevestigd (20 jaar), verstreken zijn. De meerkosten voor led-verlichting zijn binnen de afschrijvingstermijn van de armaturen terugverdiend. Momenteel hebben 359 armaturen hun levensduur bereikt en de verwachting is dat tot 2017 er nog 787 bijkomen.
Beleidsplan
Onlangs heeft de raad van de gemeente Eijsden-Margraten het beleidsplan ‘Openbare Verlichting 2013 / 2017’ vastgesteld. De ambitie in dit beleidsplan is ‘Licht waar het moet, donker waar het kan’. Speerpunten binnen dit beleidsplan zijn het verder terugdringen van het energieverbruik en het toe-passen van duurzame verlichting. Om deze reden voorziet de gemeente Eijsden-Margraten steeds meer straatlantaarns van led-verlichting.