Led bestaat 50 jaar

Den Haag – De Amerikaan Nick Holonyak presenteerde in 1962 de eerste werkende led aan het management van General Electric. Hij was er toen al van overtuigd dat ledverlichting de gloeilamp eens zou verdringen. Het is nu precies vijftig jaar later en we schakelen massaal over op led: van zaklantaarn tot straatverlichting.

De algemene professionele term voor ledverlichting is SSL. SSL staat voor solid state lighting, waarbij de vaste stof verwijst naar het halfgeleidermateriaal waaruit de lichtgevende diode is opgebouwd. Overigens is het fenomeen licht uit vaste stof al in 1920 ontdekt door een Russische wetenschapper. Maar het was Holonyak die op basis van deze ontdekking een echt werkende led ontwikkelde, die de basis vormde voor de ledlamp zoals we die nu kennen.

 Leds voor wit licht

De kleur van het licht is afhankelijk van de materialen waaruit de led is opgebouwd. Al snel waren er leds beschikbaar in diverse kleuren, maar led in de kleur blauw heeft lang op zich laten wachten. Pas sinds 2006 doet de helderheid van blauwe lichtbronnen niet onder voor die van de overige kleuren. Met de kleur blauw werd het mogelijk elke gewenste kleur in een led te mengen, waaronder wit.

Lamp wordt led

Vanaf het moment dat leds wit licht konden produceren met een flinke opbrengst, werden ze al snel interessant als vervanger voor de gloeilampen in zaklantaarns. Fabrikanten schakelden massaal over op led. Nu is het moeilijk een zaklantaarn te vinden zonder led.

Ledverlichting doet massaal intrede

Verder is men over de hele wereld massaal bezig met grootschalige vervanging – de zogenoemde retrofits – van de straatverlichting. Zo is in Los Angeles het grootste vervangingsproject ter wereld gestart. Daar worden binnen vijf jaar 140.000 conventionele lampen door led vervangen. Hierdoor bespaart de gemeente Los Angeles jaarlijks tien miljoen dollar op de energierekening.

bron: www.cobouw.nl