Lantaarnpalen Tilburg krijgen LED-verlichting

De gemeente Tilburg gaat een deel van de huidige lampen in lantaarnpalen vervangen door LED-lampen. Het gaat om 2.200 exemplaren.
Hiervoor is een investering van 1,4 miljoen euro nodig. Het college stelt aan de raad voor om dit bedrag voor de vervanging te reserveren.

Wethouder Roel Lauwerier: ”Deze investering verdienen we snel terug. De vervanging van de 2.200 lampen levert uiteindelijk een besparing op van ruim 9 ton. En het is ook nog eens veel beter voor de veiligheid.”

De LED-lampen geven helder wit licht. Dit zorgt voor betere kleurherkenning en verbetert de sociale veiligheid en het comfort. Bovendien is LED-licht veel energiezuiniger. Vijf procent van de lampen in de Tilburgse lantaarnpalen wordt vervangen.

De gemeente gebruikte vroeger de zogenaamde SOX-lampen voor in de lantaarnpalen. Die geven een dieporanje licht. Deze lampen verbruiken veel energie en zijn erg onderhoudsgevoelig. Omdat de lampen bijna zijn afgeschreven loont het de moeite om ze nu te vervangen. LED-lampen leveren een energiebesparing op van 81 procent ten opzichte van de oude lampen. Bovendien blijven de LED-lampen langer branden en hebben ze weinig onderhoud nodig.

Prijzen
LED-verlichting wordt al veel toegepast in Tilburg. Als verlichting vervangen moet worden bij werkzaamheden is afgesproken dat er LED-lampen voor in de plaats komen. De gemeente won meerdere prijzen met de LED-verlichting. In april 2011 bijvoorbeeld de internationale Green Light Award.

bron:  www.rondjegoirle.nl