Laatste fase opknapbeurt van dorpshuis Surhuizum

Laatste fase opknapbeurt


Surhuizum Het dorpshuis De Delfaert in Surhuizum begint binnenkort aan de laatste fase van de opknapbeurt. De voormalige muziekzaal wordt omgebouwd tot biljartzaal, bibliotheek en ontmoetingsruimte. Het jeugdhonk en de foyer zijn al onder handen genomen. “Als we klaar zijn met de muziekzaal hebben we alles aardig op orde”, zegt bestuursvoorzitter Johan Bolhuis van het Surhuizumer dorpshuis.

De voorzitter staat in de lege muziekzaal en vertelt over de plannen. “Dit is het oude oefenlokaal van brassband Excelsior. Helaas zijn zij door een gebrek aan leden een tijd geleden gestopt. De zaal is ook geluidsdicht. We gaan binnenkort met het elektrisch beginnen, er komt overal LED verlichting en er wordt een nieuwe vloer gelegd van linoleum. Verder gaan we alles schilderen en dan hopen we in mei of juni de zaal klaar te hebben. Er komt een groot biljarttafel in het midden en daar komen boekenkasten voor de bibliotheek”, aldus Johan die naar de wanden wijst. “Hopelijk kunnen we hier binnenkort weer ouderen ontvangen. Hier was altijd veel animo voor. Er kwamen wel dertig mensen gemiddeld en we hopen dit na de corona periode weer op te pakken.”

Vrijwilligers

Met zo’n vijftig vrijwilligers wordt het dorpshuis draaiende gehouden in ‘normale’ tijden. “Het is een mooie grote club. Zonder deze groep wordt het moeilijk te doen, want er moet veel gebeuren. Ze draaien bardiensten, maken koffie, helpen met schoonmaken en ga zo maar door. Met deze vrijwilligers is het jeugdhonk en de foyer ook opgeknapt. Het moet allemaal in de avonduren en weekenden gebeuren, maar we hebben al heel wat kunnen doen”, vertelt Johan in het jeugdhonk, die er weer helemaal up te date uitziet. “Hier is alles vernieuwd en geschilderd. Er is een grote beamer gekomen en een darthoek. Ook de foyer is opgeknapt. Het stembureau zit er op het moment in verband met de Tweede Kamer verkiezingen, maar alle vloeren en de plafonds zijn vernieuwd. Bij het opknappen van de muziekhal willen we meer hulp inroepen van buitenaf en we hopen dan klaar te zijn als alles weer open mag. ”

Het dorpshuis is belangrijk voor het hele dorp, waar veel activiteiten worden georganiseerd, aldus de voorzitter. “Het dorpshuis is van en voor het hele dorp. We proberen vooral de jeugd weer in het dorpshuis terug te krijgen. Die groep zijn we even kwijtgeraakt toen de leeftijd waarop je alcohol mocht drinken werd verhoogd. Gelukkig hebben we een heel actief jeugdbestuur en zij zetten zich er vol voor in. Dat is wel iets om trots op te zijn. We hopen de jeugd van jongs af in het dorpshuis te krijgen, waardoor ze ook als pubers blijven komen.”

Subsidie

Met eigen middelen en subsidies zijn de opknapbeurten mogelijk geworden. “Bij de muziekzaal hebben we geld uit het Iepen Mienskipsfûns van de provincie gekregen, waarbij we 60 procent zelf moeten betalen en 40 procent subsidie krijgen. We zijn zelf gelukkig ook financieel gezond en kunnen zelf ook meebetalen. Het heeft even geduurd, maar we zijn blij met de biljartzaal. De vorige voorzitter wilde deze ook al en het is er nu eindelijk van gekomen.”

bron: defeanster.nl