Kwart Nederlanders wil woning verduurzamen

26% van de Nederlanders heeft plannen om de woning in de komende twaalf maanden te verduurzamen. Men plant daarbij voornamelijk de installatie van LED verlichting of het plaatsen van zonnepanelen. Nederlanders gaan naar verwachting bijna €4 miljard besteden aan woningverduurzaming. Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 4.000 Nederlanders.

2,1 miljoen woningen worden duurzamer
26% van de Nederlanders geeft aan dat ze de woning ergens in de komende twaalf maanden duurzaam gaan aanpassen. Dat betekent dat 2,1 miljoen woningen verduurzaamd gaan worden. De meest geplande investeringen zijn daarbij in de categorieën isolatie (12%), verwarming (10%) en energiezuinige verlichting (9%). Aanpassingen op het gebied van waterbesparing (6%) en verduurzaming van de ventilatie (3%) zijn het minst gepland.

Vooral LED lampen en zonnepanelen
23% van de Nederlanders die de woning wil verduurzamen, gaat LED verlichting installeren of vervangen. Zonnepanelen staan bij bijna één op de vijf huishoudens die gaan verduurzamen op de planning. 14% is van plan LED dimmers of een waterbesparende douchekop te installeren. 13% wil de isolatie van de woning verbeteren door het aanbrengen van spouwmuurisolatie, dakisolatie of hoogrendementsglas. 11% is van plan om aanpassingen te doen aan de CV- of HR(e)-ketel.

Verwachte besteding bijna €4 miljard
Nederlanders gaan €3,9 miljard uitgeven aan het verduurzamen van hun woning. Daarvan wordt veruit het meest uitgegeven aan isolatie (€2 miljard) en verwarming (bijna €1,7 miljard). Bij elkaar gaat 93% van de totale bestedingen naar deze twee segmenten. De verwachte uitgaven aan waterbesparing (€106 miljoen), energiezuinige verlichting (€99 miljoen) en ventilatie (€75 miljoen) zijn veel lager.

bron: www.biojournaal.nl