Kunstwerk de Waaier weer verlicht

HOORN – Inwoners van Hoorn kunnen ook in de avonduren weer genieten van het kunstwerk de Waaier in de Hoornse Hop bij Schouwburg het Park. Het kunstwerk dat jarenlang niet verlicht werd, heeft sinds kort nieuwe verlichting. De nieuwe LED-verlichting is computergestuurd en kan verschillende patronen en kleuren aannemen.

De gemeente Hoorn plaatste het kunstwerk de Waaier in 2004 ter gelegenheid van de bouw van Schouwburg het Park. Het kunstwerk werd jaren niet verlicht, omdat de oorspronkelijke schijnwerper aan de voet van het beeld niet tegen het water kon. De gemeente heeft inmiddels twee nieuwe computergestuurde LED-lampen aan de dakrand van Schouwburg het Park geplaatst om de Waaier ’s avonds te verlichten.

Duurzaam en sfeervol
De gemeente heeft voor de computergestuurde verlichting gekozen, omdat de lampen meerdere kleuren en patronen aan kunnen nemen. Het voordeel van LED-lampen is bovendien dat ze energiezuinig zijn en dat de verlichting heel nauwkeurig afgesteld kan worden. Tijdens speciale gelegenheden zoals de kermis of bijzondere programma’s in de schouwburg kan de verlichting afwijken van het dagelijkse witte licht. De gemeente benut dan de mogelijkheden van het nieuwe systeem en kan kiezen voor andere kleuren en patronen. Wethouder Peter Westenberg: ‘De verlichting is een belangrijk onderdeel van het kunstwerk. Het idee van de kunstenaar was om het beeld twee gedaanten te geven. De nieuwe verlichting geeft de Waaier zijn nachtelijke gedaante terug.’

1 beeld 2 gezichten
Kunstenaar Rudi van de Wint wilde de Waaier twee gezichten geven door te spelen met de verlichting van het kunstwerk. Overdag zou het kunstwerk door de zon verlicht worden en een eenvoudige uitstraling hebben. In de avonduren zou de schijnwerper aan de voet van het beeld in het water zorgen voor een luxe uitstraling.

bron: www.hoorngids.nl