Komende weken extra vlieglawaai verwacht wegens sluiting Kaagbaan

Inwoners van Amsterdam, Amstelveen, Uithoorn en Aalsmeer kunnen zich opmaken voor wekenlang extra vlieglawaai. Een van de belangrijkste banen van Schiphol gaat goeddeels buiten gebruik voor renovatie. Met de ingreep moet Schiphol veiliger worden.

Vanaf zondag is de Kaagbaan, na de Polderbaan de meest gebruikte baan van Schiphol, acht weken beperkt bruikbaar, vooral overdag. De baan is dicht omdat een van de belangrijke taxibanen wordt gerenoveerd.

De vliegroutes van de Kaagbaan gaan over relatief dunbevolkt gebied ten zuiden van Schiphol. Maar nu die niet kan worden gebruikt, betekent dat dat de Aalsmeerbaan, die toch al bovenaan staat waar het gaat om overlast, vaker zal worden ingezet. Dat treft vooral inwoners van Aalsmeer, Uithoorn en Amstelveen-Zuid.

Ook de Zwanenburgbaan zal vaker in zuidelijke richting worden gebruikt. Afhankelijk van de windrichting wordt ook de Buitenveldertbaan, met vliegroutes over Amstelveen, Buitenveldert en Zuidoost, vaker ingezet, ook voor lawaaiige starts.

De te renoveren taxibaan, A8, wordt intensief gebruik als toerit naar de Kaagbaan en voor taxiënd verkeer van en naar de gates. Hierdoor zijn de asfaltlaag en fundering beschadigd en moeten worden hersteld. Ook komt er nieuwe verlichting – van halogeen naar LED – en een betere afwatering. De werkzaamheden zouden aanvankelijk 15 december al klaar zijn, maar Schiphol heeft nu een week langer geclaimd vanwege mogelijke vertragingen.

Veiliger maken luchthaven
De werkzaamheden maken deel uit van een grote ingrepen aan de infrastructuur op Schiphol om de luchthaven veiliger te maken, naar aanleiding van zware kritiek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in 2017.

Tussen mei en juli was de Kaagbaan vanwege onderhoud aan de taxibaan ook al beperkt bruikbaar. Dat leidde tot een flinke stijging van het aantal vliegklachten, vooral uit Aalsmeer, Uithoorn en Kudelstaart maar ook uit de omgeving Gouda en Bodegraven-Reeuwijk. Die gemeente trok toen boos bij Schiphol aan de bel. Daarop werd een deel van de werkzaamheden verplaatst van het zomerseizoen naar het najaar.

Deze maand was er ook extra vlieghinder boven Amsterdam en Amstelveen vanwege groot onderhoud aan de Polderbaan.

bron: www.parool.nl