Kantoor Rabobank Gouwestreek wordt duurzaamste gebouw in regio

Het nieuwe kantoor van Rabobank Gouwestreek aan de Spoorzone wordt een van de duurzaamste gebouwen in de regio. Een gesprek met de partijen die dit mogelijk maakten.

Vanuit de keet op de bouwplaats hebben we zicht op het geraamte van het nieuwe pand, dat voor de start van de bouw het BREEAM-NL ontwerpcertificaat ‘Excellent’ (vier sterren) meekreeg. Nu is het zaak dat die hoge duurzaamheidsbeoordeling straks ook daadwerkelijk op het oplevercertificaat komt te staan. ,,We mogen niet verslappen”, zegt Mirjam Peters, adviseur bouwfysica en duurzaam bouwen bij adviesbureau DGMR, vestiging Arnhem. ,,We moeten waarmaken wat we hebben beloofd.”

Als we mogen afgaan op de mensen hier aan tafel – naast Mirjam zijn dat Mitchell Gmelich (directeur subsidieadviesbureau Van Draeckeburgh) en Ron Dolmans (Rabobank) – komt dat wel goed. Gmelich: ,,Het bouwteam van Dura Vermeer wordt vrijgelaten. Wij adviseren, maar kunnen niets dicteren. En toch scoorde Dura Vermeer voor BREEAM-NL een niveau hoger dan gevraagd. Dat geeft blijk van intrinsieke motivatie.”

Sinds begin dit jaar de eerste paal de grond in werd gedraaid, gaat het opeens snel, vooral als je – zoals Ron Dolmans – jaren in de voorbereiding hebt gestoken. ,,Het idee voor het nieuwe kantoor ontstond in 2011”, zegt Dolmans. ,,Dat het gebouw nu eindelijk vorm krijgt, daar ben ik best trots op.”

Cruciaal voor de realisatie van het pand zijn de aanzienlijke subsidies geweest die Rabobank, met dank aan adviesbureau Van Draeckeburgh, heeft weten binnen te slepen. ,,Subsidies zijn geen winstpakker”, benadrukt Dolmans. ,,Maar broodnodig voor de haalbaarheid.”

Het adviesbureau uit Bilthoven scoorde op drie vlakken subsidies, legt directeur Gmelich uit. ,,Allereerst voor de integrale duurzaamheid van het gebouw. Ook hebben we subsidies gerealiseerd voor specifieke energiebesparende elementen, zoals LED verlichting en een warmte- en koudeopslag. Tenslotte hebben we nog subsidie ontvangen voor de plaatsing van zonnepanelen.”

Duurzaamheid heeft de afgelopen tien jaar een vlucht genomen en daarmee ook de populariteit van het BREEAM-NL-certificaat. Peters: ,,Het leek even een modedingetje te worden.”

Tegenwoordig wordt het thema duurzaamheid breder aangevlogen. Zo ook bij Rabobank. Peters: ,,Energie is heel belangrijk, maar materiaalgebruik is dat ook. Net als de locatie.”

Het nieuwe kantoor ligt pal aan het station en is met alle vormen van (openbaar) vervoer uitstekend bereikbaar. ,,Met BREEAM-NL kijk je naar negen onderwerpen, die variëren van gezondheid tot ecologie”, ligt Peters toe. Het resultaat mag er straks zijn: Dolmans noemt het Rabokantoor aan de Spoorzone ‘een van de duurzaamste gebouwen in de regio’.

Peters en Gmelich zijn dan ook blij dat zij daaraan hun bijdrage hebben mogen leveren. Gmelich: ,,Zo zijn wij vanaf het begin, vanaf het plan van eisen, betrokken geweest. Normaal schuiven wij pas in een later stadium aan. Ook was de rol van subsidies vrij fors. Je kiest niet voor duurzaamheid vanwege de subsidies, maar als je toch duurzaam gaat bouwen, ben je dief van je eigen portemonnee als je die laat liggen. En de optimale samenwerking tussen de partijen heeft tot dit maximale subsidieresultaat geleid.”

Een ander punt voor BREEAM-NL waar Rabobank een hoge score mee haalde, was op het onderdeel ‘consultatie’ – het betrekken van belanghebbenden, zoals omwonenden. ,,Er is totaal geen negativiteit geweest’, zegt Dolmans. Lachend: ‘Een bewoner van de flat hier tegenover stuurt me zelfs regelmatig foto’s. “Zo staat het er vandaag voor”, schrijft hij er dan bij. Dat is toch geweldig?”

Begin 2018 neemt Rabobank zijn intrek in het nieuwe kantoor. Na de bouwvak wordt aan de Spoorzone het hoogste punt bereikt. ,,Dat gaan we wel even vieren.”

bron: goudsdagblad.nl