Is het een landingsbaan? Nee, het is de Osse Weg van de Toekomst

OSS – Tijdens het autorijden even wegdromen, weer terugkomen op aarde en denken, ben ik al hier? Wie daar op de Weg van de Toekomst bij Oss last van heeft, kan zomaar denken dat hij ergens een landingsbaan is opgeschoten. Felle groene led-lichtjes om de zoveel meter in plaats van lantaarnpalen zorgen voor een futuristische sfeer.

“Dat het op een landingsbaan lijkt hoor ik wel vaker”, lacht wethouder Jan van Loon van Oss. “Maar het is gewoon heel energiezuinige verlichting. Geen lichtmasten of dure lampen. Deze verlichting leidt je naar Oss.”

Snufjes
Het is niet het enige snufje waarmee de Weg van de Toekomst, pas deels klaar, haar naam eer aandoet. Op een ander deel van de weg moeten slimme groene led-lampjes straks aangeven hoe snel een automobilist moet rijden om nergens voor rood licht te komen staan. Van Loon: “Tovergroen!”

En dan zijn er nog de bloemvormige zonnepanelen langs de weg die energie opvangen die langs de weg gebruikt wordt.

Miljoenenproject
Eind 2010 begon de aanleg van de moderne weg die loopt vanaf knooppunt Paalgraven langs Oss in de richting van Megen. Het prestigeproject kost een slordige 83 miljoen euro.

Eind volgend jaar moet hij klaar zijn; de weg die je niet bij Oss zou verwachten. Maar eerder bij Lichtstad Eindhoven. Jan van Loon: “Ook dat hoor ik vaker. Maar ik ben heel blij dat wij hem hier hebben! Nu is er nog veel overlast en zijn bedrijven moeilijk bereikbaar. Maar straks is dat allemaal vergeten en vergeven en heeft Oss de Weg van de Toekomst. ”

Stad van de Toekomst
Leidt deze weg letterlijk maar ook figuurlijk naar Oss als Stad van de Toekomst? “Dat zou heel goed kunnen! We hebben ook een prachtig Life Sciences Park dat prins Willem-Alexander over een paar weken komt openen. En we hebben heel veel logistieke kansen. Dus ja, Oss heeft de toekomst!”

bron: www.omroepbrabant.nl