ipv Delft verlicht Plein Den Haag

ipv Delft heeft in opdracht van de gemeente Den Haag LED verlichting geplaatst op het Plein. Het Plein is nu ook ’s nachts overzichtelijk en veilig.

Tot voor kort was ’s avonds het Plein – op het felverlichte horecagedeelte na – erg donker. De focus bij het lichtplan lag op het zichtbaar maken van de gevelwanden en het Plein als een geheel een samenhangend lichtbeeld geven.

Met een combinatie van accentverlichting en invullicht benadrukt het lichtplan de karakteristieke elementen van de historische gevels aan het Plein. Het invullicht zorgt daarbij voor een bescheiden, egale verlichting van de gevels in hun geheel, de accentverlichting benadrukt specifieke elementen. De benodigde lichtbronnen zijn grotendeels op bestaande lichtmasten aangebracht. Daarnaast werden grondspots gemonteerd en accentspots op de gebouwen, uiteraard met respect voor de monumentale status van de panden.

Voorheen was er voor de entree van het Tweede Kamergebouw een fors contrast tussen de helverlichte entree en het donkere plein, wat als erg onprettig werd ervaren. Het plaatsen van nieuwe lichtmasten met een grotere lichtpunthoogte gecombineerd met gevelaanlichting en de totaalverlichting van het Plein heeft hier geleid tot een groot verschil in de beleving en het gevoel van veiligheid.

bron: ledmagazine.nl