IKEA stapt geheel over op led-verlichting

IKEA steunt de led-revolutie en stapt geheel over op led-verlichting. Vanaf 2016 zijn er alleen nog maar led-lampen te koop in de woonwarenhuizen van IKEA. De lampen worden verkocht tegen de laagste prijs, om miljoenen mensen in staat te stellen thuis duurzamer te leven en geld te besparen op hun energierekening. Led-lampen gebruiken namelijk tot 85% minder energie om hetzelfde licht te produceren en hebben daarnaast een 20 keer langere levensduur dan traditionele gloeilampen. IKEA vervangt ook meer dan een miljoen lichtbronnen in haar woonwarenhuizen voor led-verlichting en andere energie-efficiënte verlichting.

Duurzaamheid is de hoeksteen van het bedrijfsconcept van IKEA. Het woonwarenhuis neemt voortdurend stappen om te verduurzamen en maakt het tegelijkertijd makkelijker voor haar klanten om thuis duurzamer te leven.

Klein lampje, grote impact
“Led is echt een revolutie op het gebied van verlichting. Nu energierekeningen blijven stijgen en de wereldwijde energieconsumptie toeneemt, kan een klein led-lampje grote impact hebben. Led verbruikt veel minder energie dan een traditionele gloeilamp en biedt heel veel mogelijkheden op het gebied van woninginrichting. Wij geloven dat iedereen zich een duurzamer leven moet kunnen veroorloven, daarom zorgen wij ervoor dat onze prijzen voor led-verlichting de laagste op de markt zijn”, zegt Marco van Overbeek, Sales leader Lighting, Children en FAMILY, IKEA Nederland.

6.700 auto’s van de weg
Op dit moment is er al een groot assortiment led-verlichting verkrijgbaar bij IKEA. Hierdoor zijn klanten in staat om eenvoudig hun oude lampen te vervangen voor led, zonder de basis van de lamp aan te passen. Led-verlichting is – tot nu –één van de best bewaarde geheimen op het gebied van woninginrichting en duurzaamheid:

  • Als een miljoen mensen één lampje zouden vervangen voor led, zou dit qua CO2 uitstoot hetzelfde effect hebben als wanneer er 6.700 auto’s van de weg worden gehaald of 17 miljoen bomen per jaar worden geplant.
  • Het totale bedrag dat jaarlijks wordt bespaard (inclusief aankoopprijs en energieverbruik) door een 40W gloeilamp te vervangen voor een led-lamp, is gemiddeld 5.30 euro.
  • Led opent een nieuwe wereld op het gebied van lichtontwerp – het kan op eindeloos veel manieren gebruikt worden, start direct op en geeft goed warm licht.
  • Led is veilig in gebruik – het wordt niet heet en bevat geen kwik.

WWF voorstander van led
Ook WWF ondersteunt de overgang naar led. “WWF zet zich in voor een toekomst met 100% hernieuwbare energie. Om af te stappen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, moeten we profiteren van alle mogelijkheden. Bijna 20% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik komt van verlichting. Overstappen naar led technologie is dus een kosten effectieve manier om op grote schaal verandering teweeg te brengen. Dat IKEA overstapt naar led zal echt impact hebben op het verminderen van het elektriciteitsgebruik in vele huishoudens”, aldus Samantha Smith, voorzitter van het WWF Global Climate en Energy Initiative.

Uit een recent uitgevoerde enquête onder 6.000 consumenten in China, Rusland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, bleek dat veel mensen zich niet bewust zijn van de voordelen van led. Toch toonden 60% belangstelling in led als een manier om energie te besparen. Vooral nu energierekeningen over het algemeen stijgen en verlichting verantwoordelijk is voor 20 tot 25% van de elektriciteitskosten.

bron: www.bouwenwonen.net