Ikea schrapt vanaf september halogeenlampen en kiest voor LED

Per september zal IKEA alleen nog LED verlichting verkopen, waardoor de traditionele spaar- en halogeenlampen uit de schappen worden gehaald. Hiermee is het Zweedse bedrijf de EU voor, die in 2020 bepaalde soorten halogeenlampen wil verbieden.

Per 2016 zou het binnen de Europese Unie niet meer toegestaan zijn om bepaalde soorten halogeenlampen te verkopen, maar de EU stelde deze wet uit tot 2020. De reden hiervoor is dat de ontwikkeling van LED verlichting nog niet ver genoeg gevorderd zou zijn om andere vormen van verlichting volledig over te nemen.

Toch durft IKEA wel al dit jaar de stap te wagen. Volgens Steve Howard, IKEA’s Chief Sustainability Officer, schrok de consument eerst nog van de prijs van LED verlichting, maar is er in de afgelopen tijd een keerpunt bereikt in de prijs-kwaliteitverhouding van de LED verlichting. “Als het goed is voor de consument, zal het ook goed zijn voor IKEA”, vertelt Steve Howard aan The Guardian. “Als je een lamp kan produceren die 25-30 keer langer meegaat en ook nog eens tot 85% minder energie verbruikt, dan is dat de juiste beslissing voor de consument.’

Alleen al in het Verenigd Koninkrijk gaat het om 2,3 miljoen lampen die per jaar verkocht worden; wereldwijd zal het aantal dus flink oplopen.

De LED lampen verbruiken gemiddeld 85 procent minder elektriciteit dan traditionele verlichting en gaan tot twintig jaar mee. “Dit is een belangrijke stap in het realiseren van de doelen uit onze People & Planet Positive duurzaamheidsstrategie. Nu de energierekeningen en de wereldwijde energieconsumptie steeds sneller stijgen, heeft LED een enorme impact. Als één miljoen mensen één enkele lamp zouden vervangen voor een LED lamp, betekent dit een afname in CO2-uitstoot die gelijk staat aan 3.900 minder auto’s op de weg op jaarbasis”, aldus Howard.

bron: www.z24.nl