Hospitaalweg en Bornsestraat in Almelo op de schop: dit gaat er de komende tijd gebeuren

Wie over de Van Rechteren Limpurgsingel rijdt, heeft het bouwbord vast al wel zien staan. De Hospitaalweg (de weg náást de Van Rechteren Limpurgsingel) wordt vernieuwd. Ook een deel van de Bornsestraat wordt onder handen genomen. Dit gaat er de komende tijd gebeuren.

Tot aan de kerst gaan ze bezig met de Hospitaalweg. Om deze weg veiliger te maken, wordt er een hoofdfietsroute van gemaakt. Dat betekent dat de weg voor auto’s en vrachtwagens 285 centimeter breed is en dat er aan beide kanten een fietspad komt van 180 centimeter breed. Het voetpad blijft bestaan.

De werkzaamheden aan de Hospitaalweg (het deel tussen Kieftsbeeklaan en de Verlengde Sportlaan) zijn van half oktober tot en met december. Tijdens de werkzaamheden wordt al het verkeer omgeleid.

Klinkers in plaats van asfalt
De Hospitaalweg wordt een 30-kilometerweg en krijgt om de tachtig of honderd meter een drempel. In de nieuwe weg komen klinkers in plaats van asfalt. Voor de aanleg van de twee nieuwe fietsstroken moet de weg wel verbreed worden. Dit gaat ten koste van de tussenberm met de Van Rechteren Limpurgsingel. Ook de overgang van de Hospitaalweg naar het fietspad (bij de aansluiting met Kieftsbeeklaan) wordt veiliger.

Nog meer wijzigingen
Er gaan nog meer dingen veranderen. De Hospitaalweg wordt wat hoger aangelegd zodat het water goed kan weglopen, de verlichting wordt vervangen voor LED verlichting en komen er extra lantaarnpalen bij, bij Heracles verdwijnt de slinger in de Hospitaalweg en de weg wordt beter aangesloten op de Bornsestraat.

Het doorgaande verkeer gaat straks niet meer over de bestaande ‘asfaltplaat’, het grote stuk asfalt bij Heracles. Dat stuk wordt momenteel gebruikt als parkeerplaats voor Heracles. De gemeente laat weten: “We gaan maatregelen nemen om te voorkomen dat vrachtwagens hier kunnen parkeren.”

Bornsestraat
In januari en februari 2022 zijn er werkzaamheden aan de Bornsestraat, tussen de Hospitaalweg en de Bolkshoeksweg. Dit stuk Bornsestraat wordt een 30-kilometerweg van klinkers. De straat is niet breed genoeg om er een hoofdfietsroute van te maken en de inrichting van de straat blijft zoals het nu is.

Parkeren half op de stoep, half op de straat wordt toegestaan. Ook worden er twee drempels aangelegd: bij de overgang Hopitaalweg/Bornsestrat en aan het begin van de 30-kilometerzone na huisnummer 306.

Laan van Kortrijk
Van de Laan van Kortrijk wordt ook een hoofdfietsroute gemaakt, maar deze werkzaamheden volgen later. Er gaat namelijk nog aan de Van Rechteren Limpurgsingel worden gewerkt bij de kruising Berkelstraat en de in-/uitgang van Preston Palace.

bron: indebuurt.nl