Hoorn kiest voor LED straatverlichting

Hoorn kiest voor LED straatverlichting9-1-2017Wethouder Theo van Eijk is enthousiast over de overstap die de gemeente Hoorn maakt naar het gebruik van LED voor de straatverlichting. Bij de grootscheepse vervanging van de armaturen in de Grote Waal hielp hij een handje meeWethouder Van Eijk: ‘Goede openbare verlichting is een basisvoorziening in een leefbare stad. Verlichting is nodig voor de verkeersveiligheid en de sociale veiligheid.

Omdat Hoorn vanaf de jaren 70 snel is gegroeid en weinig onderhoud heeft uitgevoerd, is nu meer dan de helft van de armaturen aan vervanging toe. We pakken die operatie wijkgewijs aan: na Risdam en de Kersenboogerd zijn we nu van start gegaan in de Grote Waal. Dankzij LED verlichting zorgen we voor een betere kwaliteit van de verlichting tegen lagere kosten en met winst voor het milieu. LED verlichting gaat 6 x langer mee, zorgt voor beter licht op straat en kost minder energie. Een ander voordeel is dat er minder sprake is van defecten.’

In het eerste kwartaal van 2017 moet de eerste grootschalige toepassing van LED in de wijk Grote Waal zijn afgerond. Ook bij de nieuwbouw in de wijk Bangert en Oosterpolder en bij herinrichting van gebieden wordt voortaan LED gebruikt. In 2017 staat de vernieuwing van de verlichting in de binnenstad op de rol. Daarna komen Hoorn-Noord, het Venenlaankwartier en als laatste de wijkontsluitingswegen aan de beurt. Op verzoek van de bewonersoverleggen in de binnenstad, het Venenlaankwartier en de Kersenboogerd wordt op de fietsroute langs de Provincialeweg (vanaf het Keern tot aan de spoorlijn van de stoomtram) nieuwe verlichting aangebracht. Het gaat daarbij om een proef met dimbare LED verlichting. Op termijn wil Hoorn de hoeveelheid licht, door o.a. dimmen, beter laten aansluiten op de behoefte.

bron: www.nieuwsbank.nl