Uitleg over de werking van Led

Led is een afkorting voor Light Emitting Diode, ofwel licht uitstralende diode. De werking van de Led is dus gebaseerd op de diode, een stukje halfgeleidertechniek dat licht geeft als er een stroom doorheen loopt. Elektrisch bekeken zijn Led’s normale pn-dioden, die in de doorlaatrichting worden gebruikt. De kleur van het licht is afhankelijk van het gebruikte halfgeleidermateriaal

Het licht van de Led komt uit een beperkt oppervlak. Het licht is met een lensje gemakkelijk te bundelen tot een gerichte straal. Led vervangers voor tl verlichting worden gemaakt door vele Led’s naast elkaar te plaatsen om zo meer licht te kunnen produceren.

De kleur van een led wordt bepaald door de materialen waaruit de led is opgebouwd. Ook zijn meerkleuren Led’s verkrijgbaar. Dit zijn vaak twee of meer geïntegreerde Led’s.

Led’s werken bij een lage spanning (tussen de 2 en 5 volt) waardoor ze afzonderlijk niet zo heel veel licht geven. Doordat men een steeds hogere lichtopbrengst probeert te creëren moet de led gekoeld worden omdat niet alle energie in licht wordt omgezet. Dit was een van de uitdagingen bij het produceren van led verlichting.