Hoe ledverlichting draadloze netwerken verandert

Samenvatting: Onderzoekers werken aan een technologie die breedbandinternet naar led-technologie brengt.

Het project gebaseerd op de University of Strathclyde in Schotland ontwikkeld Li-Fi, een technologie die netwerkverbindingen realiseert door zichtbaar licht in plaats door radiogolven.

De ontwikkeling van ledinternet is deel van een vierjarrig programma en moet ertoe leiden dat draadloze communicatie een bijkomend onderdeel wordt van ledverlichting.

Als een led-display zoals een televisie of smartphone aanstaat, flikkeren de leds een duizendtal keer per seconde. Ons oog kan die afzonderlijke flikkeringen niet zien. Maar als je de lengte van de lichtflitsen aanpast, kan je er boodschappen mee versturen.

Het potentieel van Li-Fi zit erin dat het de druk afhaalt van het nu al overladen radiografische spectrum.

In plaats van een led te gebruiken die een vierkante millimeter oppervlakte bestrijkt, ontwikkelt het team onderzoekers een led van micron-afmetingen die tot duizend keer sneller kan flikkeren. Hierdoor kunnen data sneller doorgegeven worden. Bovendien kan elke micronled als pixel dienen. Schermen met de nieuwe soort leds kunnen dus licht produceren en tegelijk informatie doorsturen.

Professor Martin Dawson van de University of Strathclyde leidt het project en hij zegt:
Beeld je een ledmatrix naast de autosnelweg in dat de weg verlicht en tegelijk de laatste verkeersinfo doorstuurt naar de laptops, netbooks en smartphones van de gebruikers. Dit is het soort ongewone, energiebesparende multifunctionalisme dat we van onze technologie mogen verwachten.

Uiteindelijk kan het ook mogelijk worden dat Li-Fi ook sensorcapaciteiten krijgen. (Een led kan immers ook dienen als lichtsensor of fotodiode). Met die sensoren zouden zelfs streepjescodes gelezen kunnen worden.

bron: www.zdnet.be