Hoe een Amersfoorts sportcomplex CO2-uitstoot vermindert

Amersfoort krijgt in 2017 een nieuw, duurzaam sportcomplex. Het gebruik van duurzame energie moet leiden tot een CO2-reductie van 60 procent.

Volgens de gemeente Amersfoort scoort het nieuwe Sportcomplex Hogekwartier hoog op het gebied van duurzaamheid. Door verschillende isolatiemaatregelen, zoals ‘inpakken’ van het gebouw, is minder energie nodig. Daarnaast is het de bedoeling dat de benodigde energie zoveel mogelijk op de locatie zelf wordt opgewekt.

Daarvoor worden duurzame energiebronnen gebruikt, zoals zonne-energie en biomassa. Andere maatregelen zijn het gebruik van tripleglas en LED verlichting. Ook een groendak, warmtepompen en hergebruik van regenwater moeten bijdragen aan de beoogde CO2-reductie van 60 procent.

Ontwerp
Het nieuwe complex vervangt de huidige sporthal Schuilenburg, het Sportfondsenbad en het zwembad in Liendert. De start van de bouw staat gepland voor januari 2016. Het ontwerp voor het sportcomplex komt van de Tilburgse ontwikkelaar OLCO/Sportsphere. Dit bedrijf gaat het complex ook bouwen.

Topsport
De gemeente zegt dat het nieuwe sportcomplex voldoet aan de eisen voor topsport, waardoor ook evenementen en trainingen op dat niveau mogelijk zijn. Het complex bestaat uit een 50-meter-zwembad met tien banen, een bad voor recreatief zwemmen en springplatforms. Daarnaast krijgt het complex een grote sporthal voor diverse binnensporten.

Ook komen er verenigingsruimten en een horecaruimte in het gebouw. De sporthal kan met beweegbare wanden worden opgedeeld in drie ruimtes, waardoor verschillende scholen en verenigingen tegelijkertijd kunnen sporten. Een ruimte onder het sportcomplex zal ruimte bieden voor 210 parkeerplaatsen.

bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl