Het laboratorium voor duurzaam wonen

“Het energieverbruik ligt hoog, maar wie ligt daar wakker van?”

Het huidige aanbod oude en inefficiënte koten is dringend aan verandering toe. Dat vinden de studenten achter CORE cvba-so, een coöperatie met sociaal oogmerk die zich inzet voor duurzame ontwikkeling van de studentensamenleving. Hun renovatie van een pand op de Tervuursevest geldt als voorbeeld.

Wat hebben jullie hier gedaan?

Simon: «Het huis is helemaal geïsoleerd en voorzien van een ventilatiesysteem en ledverlichting. In de kelder staan tanks die regenwater opvangen waarmee de wc’s doorspoelen. Op het dak staan zonnepanelen die energie opwekken. Momenteel werken we aan een monitoringsysteem. Als je een toestel uitschakelt, kun je zo meteen de gevolgen zien voor je verbruik.

Wat verklaart de slechte staat van de meeste koten?

Wouter: «Een kotbaas wordt niet geprikkeld om een duurzame renovatie uit te voeren. Neem een studentenhuis met enkele beglazing. Het energieverbruik ligt er hoog, maar wie ligt daar wakker van? De kotbaas schuift de kosten door naar de student, die ze doorschuift naar zijn ouders.

Eens een kotbaas overtuigd is, welke duurzame investering raad je hem dan als eerste aan?

Simon: «Isoleren, ventileren en de verwarmingsketel vervangen.»

Wouter: «De meeste studentenhuizen en residenties spenderen jaarlijks geld aan kleine herstellingen. Breng dat budget samen en investeer meteen fatsoenlijk.»

Simon: «Stel, je begint met de beglazing en je krijgt vervolgens vochtproblemen. Dan zit je met een muur vol schimmel die op zijn beurt moet worden hersteld. Pak de zaken meteen grondig aan.

Jullie geloven in een coöperatief model. Is het huidige systeem waarin een kotbaas een studentenhuis beheert en verhuurt achterhaald?

Simon: «Het hoeft niet achterhaald te zijn. Maar de manier waarop het vandaag gebeurt is niet correct. Ouders betalen massaal geld en halen er zelf niets uit. Een coöperatie zorgt naast betere huisvesting, voor een verschuiving van de winsten van een kotbaas naar een verdeling van de opbrengsten over de studenten en hun ouders.»

Hoe werkt zo’n coöperatie?

Wouter: «Neem een studentenhuis. Daarin kun je aandelen kopen. Die geven recht op het huren van een kot. Met de huur en de inkomsten van de aandelen kan de coöperatie werken. In plaats van een kotbaas die streeft naar zelfverrijking, krijg je een groep ouders, die niet per se rijker willen worden, maar een goed kot zoeken voor hun kinderen.»

Is de universiteit al te rade gekomen?

Simon: «Er is interesse, vanuit het Metaforum en het klimaatneutraalproject van de KU Leuven. Maar het blijft wachten op een initiatief zoals een passief studentenhuis. Daarmee zou de universiteit een voorbeeld stellen en een aanzet geven voor gelijkaardige projecten.

Wouter: «Vaak gaat een aanbesteding naar diegene die de laagste prijs biedt. Dat zijn zelden de meest duurzame projecten.

De stad Leuven wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Is dat haalbaar?

Simon: «Het is haalbaar maar dan moet het nu gebeuren. De renovatiegraad ligt momenteel op 1 procent. Om 2030 te halen moet die naar 7 procent. Maar op de presentatie van het project voelde je al een shift naar 2050. Dat willen we niet. Daarom dat wij ons engageren. In de hoop dat er navolging komt.»

Om een beter beeld te krijgen van het verbruik van de studentenkoten in Leuven, zoekt CORE cvba-so-studenten en koteigenaars die het verbruik van hun studentenwoning willen doorgeven. Meer info op www.thinkcore.be

bron:  www.veto.be