Hangar is nu busstation op Schiphol-Noord

Een gerenoveerde vliegtuighangar uit de oorlog doet sinds vorige week dienst als het nieuwe busstation van Schiphol-Noord.

De overkapping van het busstation is een vliegtuighangar uit Londen die begin jaren ’40 is gebouwd en in 1958 is aangekocht door de gemeente Rotterdam voor vliegveld Zestienhoven. Het staal is gerenoveerd en op het nieuwe dak zijn zonnepanelen geplaatst. Opvallend is de LED verlichting die in verschillende kleurencombinaties op de overkapping kan worden geprojecteerd.

De bushaltes op Schiphol-Noord lagen tot voor kort verspreid en zijn nu gebundeld op een overstapstation met acht haltes. Een buslijn gaat vanaf Haarlem via Badhoevedorp, Schiphol-Noord en Amstelveen naar kantoorgebied Amsterdam-Zuidoost. De andere lijn loopt van Haarlem naar de Amsterdamse Zuidas.

Op Schiphol zijn ongeveer 500 bedrijven actief die goed zijn voor 64.000 banen. Een goed ov-knooppunt ontbrak op het kruispunt van belangrijke verbindingen in de regio. Staatssecretaris Wilma Mansveld van IenM heeft het busstation op 18 mei geopend.

Het busstation is gerealiseerd door een samenwerking van de Stadsregio Amsterdam, de gemeente Haarlemmermeer, Schiphol Group, de provincie Noord-Holland en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. In totaal kostte het project 31 miljoen euro, waarvan het ministerie de helft heeft betaald.

bron: www.ovmagzine.nl