Haags ziekenhuis gecertificeerd voor duurzaam gebouwontwerp

Het HagaZiekenhuis heeft voor zijn nieuwbouw een Breeam ‘excellent’-certificaat ontvangen. De certificering is te danken aan duurzame en energiezuinige elementen in het gebouw.

Dat meldt FMT Gezondheidszorg. De verschillende onderdelen van het HagaZiekenhuis zijn samengevoegd in een nieuw gebouw aan de Leyweg in Den Haag. Het nieuwe gedeelte heeft een oppervlakte van 34.500 vierkante meter. Bij het ontwerp van de nieuwbouw lag de focus op een laag energieverbruik en een prettig binnenklimaat.

“Een unieke kans voor Haga om zich te onderscheiden op het gebied van duurzaamheid en healing environment”, zegt kinderarts Madelon Ruige.

Het ziekenhuis maakt dan ook gebruik van warmteterugwinning bij de luchtverversing van ruimtes. Verder is er sprake van mechanische ventilatie in het gebouw, waardoor het binnenklimaat gezond blijft en het energieverbruik laag wordt gehouden. Daarnaast is het gebouw voorzien van LED verlichting. Sedumplanten op het dak dienen als isolatiemateriaal.

Healing environment
Het Haagse Ziekenhuis beschikt verder over een multifunctioneel casco dat intern en extern kan worden aangepast aan de zorgvraag en het bestemmingsplan. Dit is een van de onderdelen waarop het ziekenhuis hoog scoorde tijdens de beoordeling voor het Breeam ‘excellent’-ontwerpcertificaat.

Verder is het ziekenhuis ingericht met aandacht voor een snel en comfortabel herstel van de patiënten. Zo is het gebouw voorzien van voldoende licht, ontspanning en afleiding, waardoor patiënten minder stress en angst ervaren.

bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl