Groots lichtkunstwerk ter wereld in Emmen

Emmen – Aanstaande vrijdag wordt om 16.00 uur het grootste lichtkunstwerk ter wereld geopend. In het Centrum van Emmen is aan de Hondsrugweg een tunnel aangelegd. De wanden van de tunnel zijn voorzien van unieke lichtkunst.

Bij elkaar opgeteld bijna één kilometer en daarmee het grootste lichtkunstwerk ter wereld. Het licht kan verschillende kleuren aannemen, zodat automobilisten elke keer door een andere tunnel rijden. Licht en vorm spelen een belangrijke rol. De lichtkunst symboliseert namelijk een motief van veldkeien van de Hondsrug. Wethouder Wilms: “Als je door de tunnel gaat ga je als het ware dwars door de Hondsrug heen. Nergens ter wereld zie je lichtkunst in deze uitvoering. Daarnaast is om energie te besparen LED verlichting gebruikt die automatisch wordt afgestemd op de sterkte van het daglicht.”

Mix van kunst & duurzaamheid

Naast de vormgeving is ook nagedacht over de duurzaamheid van de tunnel. Zo wordt de tunnel verwarmd door buizen met water die onder het asfalt stromen. Dit zorgt dat vorst minder snel grip krijgt op de bodem, zodat er niet gestrooid hoeft te worden. In de zomer wordt door dit systeem het wegdek gekoeld. Door deze combinatie gaat het wegdek langer mee.

bron: www.emmen.nu