Groningse studenten duurzaam de wereld rond

GRONINGEN – De een is 23 en student werktuigbouwkunde, de ander 25 en student geneeskunde. Over 2,5 jaar vertrekken ze. De wereld rond. Op een oude boot die ze vorig jaar kochten en momenteel in de Groninger Reitdiephaven high-tech en vooral duurzaam maken.

Niels Tammeling en Tjerk Zweers willen afstuderen en daarna de wereld laten zien wat je op een duurzame manier kunt bereiken. Op hun reis hebben ze wel brandstof aan boord, maar daarvan willen ze zo weinig mogelijk gebruik maken. Daarnaast willen ze op hun reis wat doen voor de wereld. Zo is een van hun eerste stops in Colombia. Daar gaat Niels helpen bij de aanleg van een duurzame waterpomp, terwijl Tjerk medische voorlichting geeft. Op die manier halteren ze op meer plekken in de wereld.

Dat doen ze op de 12,2 meter lange en 3,5 meter brede La Reyna. Ze kochten de boot vorig jaar en klussen er sindsdien aan. Het lekkende dek is vervangen, verlichting is vervangen door LED verlichting, de dieselgestookte kachel is verdwenen, er kwamen warmtepanelen voor in de plaats. Uiteraard hebben ze zonnepanelen geïnstalleerd. Ze houden bij wat ze gebruiken om aan te kunnen tonen dat zonnepanelen veel mee gebruikt kunnen worden in de scheepvaart.

Vrijdagmiddag werd de non-profit stichting van Niels en Tjerk officieel in het leven geroepen. Over enkele dagen varen ze richting Noorwegen voor een testvaart.

bron: www.dvhn.nl