Gemeentehuis wordt verbouwd tot toekomstbestendig Huis voor de Samenleving

Het gemeentehuis van Deurne wordt verbouwd tot een toekomstbestendig Huis voor de Samenleving. In dit gebouw staan moderne dienstverlening, ontmoeting en samenwerking centraal.

Ook direct duurzaam en energieneutraal
De gemeente wil met het Huis voor de Samenleving een prettige en gastvrije omgeving bieden voor de inwoners en de partners die ook in het gebouw zitten. En de gemeente wil zorgen voor een betere verbinding in het centrum. Het moment van de verbouwing grijpt de gemeente aan om het gebouw ook direct duurzaam en energieneutraal te maken. De gemeente laat weten: “Met inzet van de huidige energielasten en door gebruik te maken van subsidies kan dat zonder inzet van extra geld. Sterker nog, door de sterke daling van de energierekening is het resultaat na 40 jaar ruim één miljoen euro positief.”

Duurzame maatregelen
Er worden allerlei duurzaamheidsmaatregelen toegepast, zoals LED verlichting, HR+++ glas, isolatie van dak, gevel en vloer, warmte-koude opslag en 560 zonnepanelen op het dak, plus nog eens 1.299 zonnepanelen op een andere plek. Deze panelen komen te liggen in bijvoorbeeld een zonnepark of op een ander gebouw, zoals een sporthal. Dit omdat het dak van het gemeentehuis niet groot genoeg is voor alle zonnepanelen. Het gemeentehuis gaat helemaal van het gas af en wordt volledig zelfvoorzienend in het energieverbruik.

Verbouwing in 2020 en 2021
De gemeente laat weten: “Er wordt gebruik gemaakt van beproefde technieken, die ook in andere kantoren en overheidsgebouwen zijn toegepast. De maatregelen hebben zich elders dus al bewezen.” Door deze maatregelen gaat het gemeentehuis in één klap van energielabel F naar energielabel A. De gemeente Deurne gaat daarmee nog een stap verder dan de verplichting van energielabel C in 2023. “Dit is het ideale moment, omdat het werk gecombineerd kan worden met de verbouwing die toch al plaatsvindt. Zo wordt voorkomen dat binnen enkele jaren alsnog maatregelen doorgevoerd moeten worden met nieuwe werkzaamheden en kosten tot gevolg. Ook past dit bij de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn. De gemeente wil met het duurzame en energieneutrale gemeentehuis het goede voorbeeld geven aan inwoners, bedrijven en organisaties”, aldus de gemeente. De verbouwing van het gemeentehuis vindt in 2020 en 2021 plaats. De planning is dat de verbouwing na de zomer van 2021 klaar is. Het gemeentehuis blijft tijdens de verbouwing open.

bron: dmgdeurne.nl