Gemeente werpt nieuw licht op duurzaamheid

Bodegraven-Reeuwijk – In december is de Duurzaamheidsvisie vastgesteld door de gemeenteraad van gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De gemeente heeft duurzame ambities om een bijdrage te leveren aan een beter leefklimaat. Een van de uitgesproken ambities is het terugdringen van energieverbruik van verlichting in de openbare ruimte.

De gemeente streeft naar duurzame ontwikkeling voor de inrichting van de openbare ruimte. Een belangrijk element is de verlichting. De gemeente zet in op energiezuinige materialen en een optimaal lichtontwerp. Er is een voorkeur voor duurzaam opgewekte energie. Wanneer er sprake is van reparaties en uitbreidingen van openbare verlichting, wordt gebruik gemaakt van nieuwe, duurzame technologie.

LED-verlichting

Een voorbeeld van de nieuwe technologie is de LED-verlichting aan de Groendijck die afgelopen voorjaar is geplaatst. In 2013 is ook gestart met werkzaamheden aan de Roelat. Onderdeel van de werkzaamheden is ook hier het aanbrengen van de LED-verlichting. In januari wordt tevens LED-verlichting aangebracht aan de Reewal. De investering in LED-verlichting is iets hoger dan normale verlichting, maar na maximaal 17,5 jaar worden de jaarlijkse kosten lager.

Dubbel voordeel

Wethouder duurzaamheid Kees Oskam: “Duurzaamheid is niet iets alleen van op papier zetten, maar ook in de praktijk brengen. Door de openbare verlichting te verduurzamen snijdt het mes aan twee kanten. We leveren een bijdrage aan het terugdringen van het energieverbruik en het is een investering die zich terugverdient.”

bron: www.rtvbodegraven.nl