Gemeente plaatst nieuwe verlichting in Paasbos om overlast te verminderen

NIJKERK Als onderdeel van het pakket aan maatregelen om de leefbaarheid te verbeteren, heeft gemeente Nijkerk in Paasbos de laatste nieuwe lichtmast in de grond geslagen. In totaal zijn vijftien lichtmasten vervangen door betere ‘slimme verlichting’. Een mooie mijlpaal in de ambitie om de openbare ruimte in Paasbos veilig, slimmer en duurzamer te maken, aldus de gemeente.

In Paasbos hebben enkele buurtbewoners aangegeven zich onveilig te voelen. Uit angst vermeden zij in de avonduren het gebied rondom het winkelcentrum. Met input van bewoners heeft de gemeente in de wijk veranderingen aangebracht in de openbare ruimte om de leefbaarheid te verbeteren. Eerder dit jaar is een groenplan opgesteld en zijn diverse struiken gesnoeid om te voorkomen dat mogelijk kwaadwillende personen zich erachter konden verschuilen. Bij de seniorenwoningen zijn op de voetpaden fietshekjes geplaatst om racen met scooters te voorkomen. Vorige week werd de laatste nieuwe lichtmast geplaatst.

,,Als gemeente willen we dat inwoners van Paasbos zich veilig en plezierig voelen in hun eigen wijk”, zegt burgemeester Gerard Renkema. ,,Samen met bewoners werken we daaraan. Het pakket aan maatregelen dat we nu genomen hebben zal positief bijdragen aan de leefbaarheid en sociale veiligheid in Paasbos.”

Uit de praktijk blijkt dat goede verlichting in een wijk of buurt positief is voor het zicht en zo ook kan bijdragen aan het verminderen van criminaliteit in de openbare ruimte, aldus de gemeente. De slimme verlichting maakt het mogelijk om op afstand in te spelen op behoefte in de openbare ruimte. Nijkerk heeft in Paasbos gekozen voor slimme verlichting met energiezuinige LED technologie waarvan zij de lichtsterkte (op afstand) kan instellen.

bron: www.stadnijkerk.nl