Gemeente helpt sportverenigingen bij energiebesparing

LEUSDEN De energierekening is voor sportverenigingen meestal een flink percentage van de begroting. Maar er is vaak al veel winst te halen door bijvoorbeeld over te schakelen op LED‘ voor het verlichten van hun velden of banen. Verenigingen met interesse in zulke energiebesparende maatregelen kunnen sinds kort professionele begeleiding van de gemeente Leusden krijgen.

In de Leusdense sportwereld zijn volgens wethouders Erik van Beurden en Wim Vos nog flink wat kansen om te verduurzamen. ,,Daar willen we clubs graag bij op weg helpen’, zeggen ze. ,,Hiervoor hebben we een specialist ingehuurd die de
technische en financiële kansen voor de verenigingen in kaart brengt.”

DUURZAME SPORTVELDVERLICHTING

Op dit moment werken nog lang niet alle verenigingen in Leusden met LED verlichting. Van Beurden en Vos verwachten dat zij graag overschakelen op duurzame sportveldverlichting, maar erkennen dat daarvoor een flinke investering nodig is. Verenigingen kunnen daarom ook begeleiding krijgen bij het vinden van goedkope financiering. ,,Hiermee zijn ze in staat om de investering voor LED verlichting uit te smeren over meerdere jaren en direct terug te verdienen door de lagere energielasten.”

De openbare verlichting van de gemeente ging vorige maand al volledig over op duurzame LED verlichting . Op energieverbruik van straatverlichting bespaart de gemeente nu zo’n 60 procent.

bron: leusderkrant.nl