Gelderland gaat 150 sportverenigingen verduurzamen

Gelderland gaat sportverenigingen helpen bij het besparen van energie en gebruik van duurzame energie. In 3 jaar worden 150 sportverenigingen geholpen in de provincie. De provincie Gelderland draagt 100.000 euro bij aan deze aanpak, de sportbonden financieren 300.000 euro. Voor de betaling van de maatregelen maken de verenigingen onder meer gebruik van de landelijke subsidieregeling voor energiebesparing. Maar ook van bijvoorbeeld gemeentelijke duurzaamheidsleningen en crowdfunding.

Er zijn afspraken gemaakt met voetbalbond KNVB. Na het eerste jaar sluiten ook de tennis- en hockeybonden aan. Bij de sportverenigingen gaat het om energie besparen door onder andere isolatie en LED verlichting en het opwekken van duurzame energie via zonnepanelen en -boilers bij kantines, kleedruimten en sportvelden.

De maatregelen dragen bij aan een energieneutraal Gelderland in 2050. Ook de provincies Overijssel en Zuid-Holland starten met het traject ‘De groene club’. In het eerste jaar helpt de voetbalbond 10 verenigingen in Gelderland. Op basis van die eerste pilots in de 3 provincies komt de KNVB met praktische voorstellen voor alle verenigingen. Naast advies over maatregelen gaat het ook om hulp bij de financiering en gezamenlijke inkoop, waarmee de verenigingen de zorg uit handen wordt genomen. Nederland kent 24.600 sportverenigingen met in totaal 5,2 miljoen leden.

bron: groenecourant.nl