Geld verdienen met groene computers

Take IT now wil de duurzaamste IT-‘etailer’ van Nederland zijn. Een certificering op de MVO- prestatieladder moet helpen.
“Eigenlijk werkten we al behoorlijk duurzaam”, zegt algemeen directeur Tom Coehorst van Take IT now. “Ik vind dat zelf belangrijk, maar merk ook dat het onder medewerkers steeds meer leeft. Het wordt als werkgever van je verwacht. Ik krijg wekelijks e-mails van mensen met ideeën om bijvoorbeeld energie te besparen. Tien jaar geleden gebeurde dat zelden. Het plan om onze duurzame inspanningen vast te leggen in een certificaat kwam van de afdeling marketing. We hebben een projectgroep opgericht om te onderzoeken of certificering haalbaar was. We moesten nog een en ander regelen maar het bleek dat we al veel dingen goed deden. Het was vooral de structuur die we misten. De MVO-prestatieladder werkt voor ons als een kapstok: je dwingt jezelf bezig te blijven met duurzaamheid en het te verankeren in je organisatie.”

MVO prestatieladder

Half september kreeg Take IT now als eerste onderneming binnen haar sector het MVO-prestatieladder certificaat niveau 2 uitgereikt. De MVO-prestatieladder is een certificatienorm voor MVO, geïnspireerd door internationale MVO-richtlijnen als ISO 26000, AA1000 (stakeholdermanagement) en GRI (duurzaamheidsverslaglegging).

Take IT now startte met het voortraject naar certificering midden in de economische crisis. Volgens Coehorst een logische stap. “De kernwaarden van ons bedrijf zijn aandacht voor de klant, aandacht voor de samenleving en aandacht voor de medewerker. De prestatieladder is voor alle drie belangrijk en past dus altijd in de strategie, crisis of niet. Natuurlijk kunnen de budgetten fluctueren maar met MVO kun je vaak ook geld besparen, denk aan ledverlichting of zonnepanelen. Bovendien maakt het je medewerkers trots. Die zullen dus positief over je praten en langer bij je blijven. Take IT now wil graag voorop lopen: wij zijn één van de weinige partijen in de branche met zo’n certificaat.”

Computers zonder doos
Take IT now levert onder meer notebooks, tablets, desktops en printers. Coehorst: “Je kunt dat duurzamer doen door klanten te laten kiezen of ze wel of geen doos willen bij hun aankoop en ze te adviseren over ‘groene’ producten. We organiseren daarnaast evenementen op het gebied van MVO, zoals bijeenkomsten waar klanten leren hoe ze hun datacenter energiezuiniger maken. Maar we kiezen ook bewust voor duurzame leveranciers. Wij hebben daarvoor een gedragscode opgesteld. We willen organisaties die kunnen aantonen dat ze MVO net zo belangrijk vinden als wijzelf. Bedrijven met een certificering hebben dus een streepje voor.”

Zaken als afval scheiden, ledverlichting gebruiken en het stroomverbruik op kantoor verminderen waren al jaren vanzelfsprekend voor Take IT now. En er werd ook wat voor de samenleving gedaan. “Take IT now steunt stichting TESS, die therapieën met dolfijnen verzorgen voor kinderen met een handicap. We geven niet alleen geld maar onze medewerkers collecteren ook zelf, of organiseren een barbecue voor de vrijwilligers. We hebben voor TESS gekozen omdat het een kleine organisatie is, en bij ons in de regio is gevestigd. Daarnaast bieden we onze medewerkers de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen. We hebben en breed netwerk aan organisaties waarmee we onze mensen in contact kunnen brengen.”

Duurzaamheid houdt nooit op
Take IT now is trots op de niveau 2 certificering maar wil hoger op de ladder komen. “We hopen in 2013 niveau 3 te bereiken. Daarvoor willen we nog meer voor klanten gaan doen. De meest groene producten moeten beter vindbaar worden op de website, we gaan de mogelijkheid bieden om oude computers te doneren aan een goed doel, en we willen oude inkttoners, telefoons, datatapes en andere producten bij de klant ophalen om milieuvriendelijk te laten verwerken. Verder zijn er plannen voor elektrische bedrijfswagens en zonnepanelen op het dak.”

De 5 treden van de MVO-prestatieladder

Opstapniveau 1: de organisatie betrekt directe stakeholders bij de organisatie, heeft een nulmeting uitgevoerd en heeft vastgelegd hoe haar MVO-beleid door te ontwikkelen naar niveau 3.

Opstapniveau 2: de organisatie betrekt directe stakeholders en hen die betrokken zijn bij uitvoering en is aantoonbaar bezig met het implementeren en borgen van haar MVO-beleid met als doel niveau 3 te bereiken.

Niveau 3: dit niveau staat voor het algemeen haalbare voor ieder bedrijf in de branche. De organisatie betrekt ook indirecte stakeholders en beschikt over een gecertificeerd managementsysteem.

Niveau 4: de organisatie heeft in samenspraak met stakeholders brancheoverstijgende doelen geformuleerd en neemt haar verantwoordelijkheid in de keten.

Niveau 5: De organisatie bepaalt in overleg met stakeholders hoe haar MVO-doelen verder aan te scherpen en uit te voeren om zich continu te blijven ontwikkelen op MVO-gebied.

bron: www.mt.nl