ZUTPHEN – De nieuwe thuisbasis van de Business Universiteit Zutphen, het monumentale Agnietenconvent, moet binnen drie jaar het meest duurzame gebouw van Nederland zijn.
Dat stelt Peter Doeve, oprichter en rector magnificus van de Zutphense universiteit. “Het klooster is drie jaar terug ingrijpend verbouwd, het ziet er fantastisch uit en aan de buitenkant hoef je er niks meer aan te doen”, vertelt Doeve. “Aan de binnenkant zijn nog wel verbeteringen aan te brengen. Bijvoorbeeld op het gebied van isolatie. Uiteraard zullen we ook onze eigen innovatie, vitaal licht, een extreem zuinige led-lamp, in het Agnietenconvent aanbrengen. Van tl-verlichting word je moe en krijg je op den duur koppijn; vitaal licht is veel aangenamer voor de ogen waardoor je er de facto juist energie van over houdt.”
Andere voorbeelden zijn het plaatsen van zonnepanelen en het verduurzamen van de cv-installatie. “Ook willen we de hoeveelheid fijnstof in het gebouw verlagen”, zegt Doeve. “Fijnstof komt van plafonds en wanden. Daar kun je behoorlijke last van hebben. Er worden momenteel innovatieve tapijten ontwikkeld die fijnstof absorberen en vasthouden. Je hoeft er dan alleen nog maar met de stofzuiger overheen.”
Het is de bedoeling dat deze fijnstoftapijten ook in het Agnietenconvent gebruikt worden. “Niet in de beeldbepalende ruimten, waar schitterende plavuizen liggen, maar op de bovenverdiepingen. Aan de authenticiteit van het Agnietenconvent zullen we niet tornen, de ziel blijft behouden.”
Doeve wil van de thuishaven van de Business Universiteit een heuse showroom van innovatieve duurzame initiatieven maken. Maar, zegt hij. “Het is een Rijksmonument; daar gaan we uiterst zorgvuldig mee om en we doen alles volgens de regeltjes. Uiteindelijk willen we binnen twee tot drie jaar werken vanuit het meest duurzame gebouw van Nederland.”