Gebiedsfonds windmolens Drentse Monden Oostermoer krijgt vorm: geld voor zonnepanelen op huizen

Het gebiedsfonds van windmolenpark Drentse Monden Oostermoer krijgt 2,1 miljoen euro extra van het Rijk. Het geld kan onder andere worden aangewend voor zonnepanelen op woningen.

Naast de 2,1 miljoen euro van het Rijk wordt ook de provinciale bijdrage van 180.000 euro per jaar verdubbeld.

Grote onrust
Parallel aan de vorming van omgevingsadviesraden in het gebied van windmolenpark Drentse Monden Oostermoer (DMOM), krijgt ook het gebiedsfonds steeds meer vorm. Deze week werd duidelijk dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op verzoek van de provincie Drenthe de provinciale bijdrage in het fonds verdubbelt en ook een bijdrage doet van 2,1 miljoen euro. Het Rijk doet dit bij wijze van uitzondering, omdat het windpark tot grote onrust bij bewoners heeft geleid.

Het gebiedsfonds is een jaarlijkse geldstroom waarmee omwonenden de leefbaarheid in het gebied kunnen verbeteren. Het is een revolverend fonds (red. geleend geld uit het fonds wordt terugbetaald zodat het weer kan worden uitgeleend) voor zonnepanelen, isolatiemaatregelen, internetverbindingen, LED verlichting in straatlantaarns, groenvoorzieningen en nog veel meer. Bewoners van het gebied rondom de windmolens bepalen zelf wat zij hiermee doen.

Omgevingsadviesraad
In totaal zal er tussen de 6 en 7 miljoen euro beschikbaar komen voor de komende 10 jaar. Het exacte bedrag is afhankelijk van het aantal geproduceerde megawattuur. Het fonds bestaat uit een overheidsdeel van ongeveer 4 miljoen euro voor leefbaarheid en gebiedsversterking, waarbij het uitgangspunt is dat het geld met name terechtkomt in de gebieden waar de meeste overlast ervaren wordt. Het andere deel komt van de ondernemers die 50 cent per geproduceerde megawattuur doneren.

In de gemeente Aa en Hunze is inmiddels een omgevingsadviesraad actief. In Borger-Odoorn zal dit naar verwachting dit najaar ook het geval zijn. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra vindt het nu tijd om de spelregels voor het gebiedsfonds te gaan bepalen. ‘Deze raden krijgen een belangrijke stem in de besteding van het geld. Wij gaan in overleg met de vertegenwoordigers om af te spreken wie welke rol vervult en de randvoorwaarden te bepalen binnen welke het geld uitgegeven kan worden. Ook moeten we in overleg met alle partijen bepalen wie het fonds gaat beheren’, aldus de gedeputeerde.

bron: solarmagazine.nl