FC Winterswijk krijgt duurzaamheidsprijs van gemeente

WINTERSWIJK – FC Winterswijk heeft maandag 30 november de gemeentelijke duurzaamheidsprijs ontvangen. De voetbalvereniging kreeg deze prijs vanwege de aanwezigheid van 450 zonnepanelen op het dak van het clubhuis van sportpark Jaspers. Die zijn sinds vrijdag 8 oktober in gebruik en hebben de eersteklasser, ondanks het slechter wordende weer, al negenduizend kilowattuur opgeleverd. ”Genoeg voor twee huishoudens”, aldus voorzitter Leon Klein Tank van Stichting Sportpark Jaspers die het sportpark aan FC Winterswijk verhuurt.

Wethouder Tineke Zomer overhandigde Klein Tank en voorzitter Gerrit te Kolste van FC Winterswijk vorige week maandag in de kantine van de club een bij Estinea gemaakt bijenhotel, een glazen bokaal met het opschrift ‘Duurzaamheidsprijs 2020 van de gemeente Winterswijk voor FC Winterswijk’ en een aantal cadeaubonnen.
Zomer had veel waardering voor het feit dat de eersteklasser zonnepanelen heeft laten aanbrengen. ”Omdat de Nationale Klimaatweken (gepland voor de periode van 12 oktober tot 6 november, BK) vanwege corona niet konden doorgaan, hebben wij als gemeente besloten de Winterswijkse klimaatweken te houden, waarin we aandacht besteden aan klimaat en duurzaamheid”, aldus de wethouder. ”FC Winterswijk heeft zonnepanelen laten aanleggen en is al weer bezig met de volgende stap: de LED verlichting. De vereniging is dus goed bezig voor wat betreft duurzaamheid.”
Alle reden, aldus Zomer, om FC Winterswijk in het zonnetje te zetten. ”FC Winterswijk loopt wat dit betreft voorop. Dat moeten we stimuleren, de club moet zo doorgaan. FC Winterswijk heeft een voorbeeldfunctie voor andere sportverenigingen.
”Met haar opmerking over de volgende stap in de vorm van LED verlichting verwees Zomer naar het voornemen van FC Winterswijk om de gaslampen (die niet meer worden gemaakt) in de verlichting op de vier kunstgrasvelden te vervangen door LED lampen. ”We hebben al LED lampen in het businesshome en de kantine”, aldus Klein Tank. ”We willen ook LED verlichting op de velden, waarbij we willen kunnen variëren tussen trainings- en wedstrijdverlichting. Op het hoofdveld komt iets betere LED verlichting dan op de andere velden omdat daar ’s avonds beker- en competitiewedstrijden moeten worden kunnen gespeeld.”

FC Winterswijk-voorzitter Te Kolste was blij met de waardering van de gemeente voor het duurzaamheidsbeleid van zijn vereniging. ”We hebben er goed over nagedacht en wilden wel iets doen aan duurzaamheid in de vorm van zonnepanelen. Maar we willen er natuurlijk wel iets aan verdienen. Hetzelfde geldt voor de LED verlichting. Die vergt een behoorlijke investering die we goed moeten overwegen. We hopen erop terug te verdienen, dat die verlichting iets oplevert.”
De eersteklasser kan iedere euro die de zonnepanelen en de LED verlichting opbrengen, goed gebruiken nu de kantine is gesloten en de club dus te maken heeft met een behoorlijke inkomstenderving. Te Kolste is blij dat sponsoren en leden FC Winterswijk grotendeels trouw blijven en de club zodoende niet met nog meer financiële problemen wordt geconfronteerd. ”Onze sponsoren en leden zijn solidair. We zijn nu drie maanden dicht en het verenigingsleven staat onder druk. Dan zou je denken dat mensen afhaken. Maar het ledental is hetzelfde als voor de crisis. En er gaan wel bedrijven failliet. Maar we zijn niet afhankelijk van een grote sponsor. Al die kleine geldschieters zijn voor ons belangrijk. Als er een omvalt, liggen we niet gelijk op onze rug. Er is nog steeds draagvlak, we hopen dat dat zo blijft in deze moeilijke periode.”

FC Winterswijk is een van de vier winnaars van een gemeentelijke duurzaamheidsprijs die volgens Zomer moet worden gezien als een aanmoedigingsprijs en bron van inspiratie voor anderen om ook te investeren in duurzaamheid. De overige drie duurzaamheidsprijzen worden nog uitgereikt. ”We hadden graag de vier prijzen tijdens een gezellige bijeenkomst uitgereikt, maar dat gaat niet vanwege corona”, aldus Anna-Lena Penninx, projectmedewerker duurzaamheid van de gemeente Winterswijk. Er waren zeven nominaties: twee verenigingen, twee bedrijven en drie individuen.

bron: www.achterhoeknieuwswinterswijk.nl