Eerste LED-straatverlichting in Hoorn

HOORN – Op 12 december is op bedrijventerrein De Oude Veiling in Zwaag de oude tl-verlichting vervangen door led-verlichting. Het is het eerste project in Hoorn waarbij straatverlichting plaats maakt voor energiezuinige led-verlichting.

Waarom nu vervangen?
In 2010 zijn de gemeente Hoorn, het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, de Hoornse Ondernemers Compagnie en Parkmanagement Hoorn gestart met een reeks verbeteringen op het bedrijventerrein De Oude Veiling. Daarbij zijn de wegen, de groenvoorziening en de parkeergelegenheid al aan bod gekomen. Het vervangen van de verlichting is één van de laatste werkzaamheden aan De Oude Veiling.

Duurzame verlichting
Led-verlichting verbruikt minder energie en heeft een langere levensduur dan andere lichtbronnen, zoals gloeilampen en tl-verlichting. Dankzij de dimfunctie wordt tussen 24:00 en 06:00 uur de felheid van het licht teruggeschakeld. Dit kan omdat er in deze nachtelijke uren vrijwel geen mensen op het bedrijventerrein komen. Dit bespaart nog meer energie. Het terug schakelen gebeurt om 24.00 uur, zodat cursisten van de dansschool veilig naar huis kunnen. Er blijft na 24:00 uur nog genoeg licht branden om De Oude Veiling zo veilig mogelijk te houden.

Puur Hoorn
De nieuwe led-verlichting op De Oude Veiling past binnen de doelstelling van de gemeente Hoorn op het gebied van duurzaamheid. Door middel van het programma Puur Hoorn wil de gemeente samen met bedrijven en bewoners de stad zo duurzaam mogelijk maken. De besparingen op energie en onderhoud zorgen er daarnaast voor, dat de gemeente de investeringen in led-lampen snel terugverdient.

bron: www.hoorngids.nl