Eerste energielabels voor superzuinige gebouwen

Het kantoor van Wolter Koops uit Zeewolde heeft het eerste A++-energielabel ontvangen, sinds de invoering van het verplichte energielabel voor utiliteitsgebouwen per 1 juli. Lidl volgde snel met een A++++-label voor de nieuwe vestiging in Stein.

Wolter Koops gebruikt ledverlichting en hergebruikt onder meer de restwarmte van het nieuwe koel/vrieshuis om daarmee het kantoor te verwarmen.
Het bedrijf maakte daarvoor gebruik van de fiscale voordelen van de Energie Investeringsaftrek (EIA) en de Milieu Investeringsaftrek/Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA/Vamil-regeling).

Duurzaamheid loont

De Lidl-vestiging plaatste warmtepompen en zonnepanelen, en maakt consequent gebruik van ledverlichting. Duurzaamheid loont, vindt Lidl. “Met een duurzaam gebouw besparen we energie en dus kosten”, zegt Marcel Ganzeboom, hoofd Bouwzaken van Lidl Nederland.
De Regeling groenprojecten en de MIA/Vamil-regeling zorgden voor een verlaging van de investeringskosten.

Energielabel

Het energielabel geeft inzicht in de energieprestatie van een pand. De wordt gemeten via de EPC-berekening. Een adviseur van een gecertificeerd bedrijf controleert na oplevering de energieprestatie en geeft een energielabel af.

EPC-certificatiebedrijven

Sinds 1 augustus zijn de eerste bedrijven gecertificeerd voor het afgeven van energielabels voor nieuwe utiliteitsgebouwen: de Peutz Group uit Stein startte als eerste, BuildingLabel volgde spoedig daarna. Beide bedrijven zijn opgenomen in het kwaliteitsregister voor de bouw- en installatiesector QBISnl.

bron: www.technischgebouwbeheer.nl