Eerste aardgasloze studentenvereniging van Nederlands

Studentenvereniging L.A.N.X. heropent binnenkort haar deuren als allereerste aardgasloze studentenvereniging van Nederland. De sociëteit draait de gaskraan dicht. Vanaf heden worden de panden verwarmd met warmtepompen en restwarmte uit de bierkoeling.

Dit voorjaar is de studentenvereniging met trots de groenste sociëteit in een monumentaal pand. De 3 18e-eeuwse rijksmonumenten wekken met zonnepanelen en 4 warmtepompen hun eigen duurzame energie op. Met de restwarmte van de bierkoeling worden de benedenzalen verwarmd. Door het toilet van sensoren te voorzien besparen de studenten 2.000 euro per jaar aan water. Ook is LED verlichting, infraroodverwarming en raamisolatie toegepast en is de cv-installatie volledig verwijderd. In het bijzijn van oud-verenigingslid Jan-Peter Balkenende, wethouder duurzaamheid Abdeluheb Choho en Joos Ockels wordt dit nieuwe tijdperk feestelijk ingeluid.

L.A.N.X. is een van de oudste studentenverenigingen van Nederland en pakt de uitdaging voor verduurzaming met beide handen aan. De verbouwing is niet alleen goed voor het milieu en comfort, maar zorgt ervoor dat de energierekening flink daalt. ‘De installaties waren aan vervanging toe en onze energierekening torenhoog. Dankzij deze verbouwing is ons gasverbruik naar 0 en verwarmen we de 3 panden met duurzame bronnen’, aldus bestuurslid Martijn Berkhuizen. ‘En dit is pas het begin. Nu alle studentenhuizen!’

bron: groenecourant.nl