Een week lang aandacht voor duurzame mobiliteit

CAPELLE AAN DEN IJSSEL – Van maandag 15 tot en met zondag 21 september is het weer ‘Europese Mobiliteitsweek’. Het thema is dit jaar: Duurzame vormen van vervoer en bewust autogebruik. In Capelle aan den IJssel wordt de Duurzame mobiliteitsweek samen met de Fietsersbond en CNME (De Hooiberg/kinderboerderij) georganiseerd. De Fietsersbond en het CNME hebben hierbij een voortrekkersrol.

Programma:

Dinsdag 16 september: Autoband op spanning.
Gebruikers van het parkeerterrein rondom het gemeentehuis kunnen tussen 9.00 en 17.00 uur de spanning van de autobanden laten controleren. Actie door : Stichting de Groene Garage

15-19 september: actie ‘Fiets naar je werk’.
Tijdens deze fietsweek worden medewerkers van de gemeente gevraagd op de fiets naar het werk te komen. Voor iedere gereden kilometer wordt gedoneerd aan stichting Roparun.

15-19 september: inzameling ‘Groene Voetstappen’.
Basisschoolscholieren verzamelen groene voetstappen, dit door lopend, steppend of met de fiets naar school te gaan. Met elke rit verdient de leerling een ‘Groene voetstap’-sticker die in een boekje wordt geplakt. Dit jaar heeft de Capelse Schoolvereniging (Alkenlaan) zich opgegeven voor deelname aan de Europese Mobiliteitsweek. Zij doen mee met de groepen 3 tot en met 8. De week van de Groene Voetstappen begint voor hen op maandag 15 september en eindigt op vrijdag 19 september. Deze actie wordt landelijk afgesloten met een klimaattop voor kinderen, waarbij de landelijk verzamelde Groene Voetstappen aan de Minister van Infrastructuur en Milieu worden aangeboden.

Dinsdag 16 september, 14.30 uur: opening vernieuwde bewaakte fietsenstalling De Terp.
De renovatie door de RET van metrostation De Terp bood de gelegenheid op de begane grond een ruimte in te richten voor de beheerder van de bewaakte fietsenstalling. Tegelijk met het verplaatsen van de fietsenstalling kon het aantal stallingsplaatsen uitgebreid, zodat er nu 165 fietsnieten staan voor 330 fietsen. Daarnaast is een nieuw hekwerk geplaatst en zijn er lantaarnpalen met LED verlichting. De beheerders kunnen met drie bewakingscamera’s de omgeving in de gaten houden. De oplaadpaal voor elektrische fietsen kreeg een plek dicht bij de beheerder van de stalling. Deze ontwikkelingen zijn mogelijk dankzij de goede samenwerking met de RET en de Stadsregio Rotterdam.

Zondag 21 september: stoplichtvrije fietstocht.
De organisatie is in handen van de Fietsersbond afdeling Capelle. Het gaat om een zogenaamde stoplichtvrije fietstocht van circa veertig kilometer. De tocht is geschikt voor zowel sportievelingen als voor recreanten. Er zijn geen kosten aan verbonden voor de deelnemers. De start is om 12.00 uur bij het gemeentehuis, de aankomst is bij het Pannenkoekenrestaurant in het Schollebos.

bron: www.dichtbij.nl