Duurzaamheid voert boventoon in gerenoveerd zwembad Kwekkelstijn in Rosmalen

ROSMALEN – Na 11 weken gesloten te zijn geweest, opende zwembad Kwekkelstijn op zondag 11 oktober weer zijn deuren. Het zijn drukke weken geweest voor het zwembad, maar nu zijn dan toch bijna alle eisen op tijd gehaald.

Duurzaamheid
Er is vooral veel moeite gestoken in duurzaamheid. Zo zijn er zonnepanelen aangelegd, wordt het binnenbad met LED lampen verlicht, wordt er energie opgevangen met zonnecollectoren die onder andere voor warm water kunnen zorgen en zijn er luchtbehandelingskasten neergezet waarmee de luchtvochtigheid en luchttemperatuur kunnen worden geregeld. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van riothermie, een nieuwe techniek waarmee op een duurzame en schone manier rioolwater kan worden gebruikt om de binnentemperatuur te regelen.

Waarom het bad nodig toe was aan een renovatie laat Willem-Jan Vrolijk, projectmanager sport en recreatie van de gemeente Den Bosch, weten: “Het bad was gedateerd. Tussen 1978 en 2015 is er nog nooit zo’n ingrijpende renovatie geweest als nu. We zijn nu dan ook vanwege de duurzame technieken in deze verbouwing van een energielabel D naar een A-label gegaan.”

Zo’n 1 miljoen
De verbouwing heeft ongeveer één miljoen euro gekost. Rond de 750.000 euro is gesubsidieerd door de gemeente. De overige 250.000 euro kan in de komende 10 jaar worden terugverdiend door middel van alle duurzame technieken die het bad nu rijk is.

“Het enige wat nog niet af is, is het BAOPT-systeem”, laat Willem-Jan Vrolijk weten. Hij is wel erg trots op de nieuwe techniek. “Het is een systeem dat ervoor moet zorgen dat de warme benauwdheid die doorgaans in veel binnenzwembaden weg wordt gefilterd, waardoor de gevoelstemperatuur voor de gasten en de badmeesters veel aangenamer zal zijn.” Hij schat dat halverwege november de installatie actief is.

Overkapping voor buitenbad
Er is daarnaast veel gesproken over een overkapping die het buitenbad zou moeten krijgen. Die is er echter nog niet, omdat de begroting nog niet door de gemeenteraad is vastgesteld. Het voorstel ligt er al om de overkapping door te voeren, maar begin november zal pas duidelijk zijn of het geld ervoor zal worden vrijgemaakt.

bron: www.bd.nl