Dunselman investeert in verdere verduurzaming van bedrijf

Peter en Marieke Dunselman van Bakkerij Dunselman hebben op 2 mei samen met wethouder Remco Duijnker het zonnedak op hun bedrijf geopend. Met de 350 zonnepanelen wil het ondernemersechtpaar hun bedrijf verder verduurzamen.

Bij de nieuwbouw van de bakkerij in 2009 is al zoveel mogelijk duurzame techniek ingebouwd binnen de op dat moment beschikbare kennis. Bakkerij Dunselman besloot ongeveer drie jaar geleden om zijn bakkerij verder te verduurzamen.

Meer maatregelen
Voor de verduurzaming is gekeken naar alle facetten binnen de bakkerij, namelijk de productie, het transport en de verschillende bedrijfspanden.

De machines en processen in de bakkerij zijn eerst een periode gemonitord. Aan de hand hiervan konden de machines in de bakkerij efficiënter worden ingezet en productiecharges worden aangepast. Ook is een energiezuinige ketel aangeschaft en is alle tl-verlichting in de productiebakkerij vervangen door LED verlichting. De verwarmingsleidingen in het hele pand zijn extra geïsoleerd.

Voor het wagenpark is onderzocht hoe de auto’s efficiënter kunnen worden ingezet. Routes werden herzien en waar mogelijk worden bestellingen met een elektrische bestelwagen bezorgd in plaats van een grote dieselbus. Voor dieselwagens die aan vervanging toe zijn worden elektrische wagens aangeschaft.

In de panden is veel geïnvesteerd. Zo wordt de laatst verbouwde winkel in winkelcentrum Dorperweerth verwarmd en gekoeld door een warmtepomp. De bestaande lampen worden het komende jaar in de winkels vervangen door LED verlichting. Met slimme meters wordt het energiegebruik van de panden goed in de gaten gehouden. Daarnaast is op het pand aan de Bedrijfsweg een zonnedak geïnstalleerd. Dit zonnedak wekt ongeveer 50 procent van de in de bakkerij gebruikte energie op.

De kosten hiervan (installatie, omvormers, bekabeling en de panelen zelf) bedragen rond de €100.000. Huisbankier ABN Amro zet vol in op klanten die in verduurzaming van hun onderneming willen investeren en verstrekte aan Bakkerij Dunselman een ‘groene’ financiering.

Ondersteuning
Peter Dunselman heeft ondersteuning gekregen van verschillende partijen bij het verduurzamen van zijn bedrijf. ‘Ik ben bakker van beroep, geen energieadviseur. In mijn eentje had ik dit hele project nooit zo op kunnen zetten, hiervoor moet je ondersteuning zoeken.’ De ondersteuning werd gevonden in de vorm van InnoFundNL. Als Texels adviesbureau ondersteunde de bakkerij in zijn ambitie om te verduurzamen. Zo heeft InnoFundNL het investeringsplan opgesteld en diverse offertes opgevraagd en vergeleken. Ook hebben zij geholpen bij de SDE-aanvraag voor zonnepanelen op het dak. ‘Als bakker met een duurzame missie vind ik het belangrijk om met materialen te werken die zo dichtbij mogelijk worden vervaardigd. Het uitgangspunt was daarom om geen panelen uit Azië te kopen. Dus zijn de zonnepanelen en alle LED verlichting geleverd door EcoSolutions. Dit bedrijf werkt alleen met in Europa geproduceerde materialen. Zo komen de zonnepanelen bijvoorbeeld van Solarwatt, een Duitse producent.’

Voedselverspilling
Een derde van al het eten op de wereld wordt verspild. Daarom is Bakkerij Dunselman naast schone energie opwekken ook bezig met het tegengaan van de voedselverspilling. In de app Too Good to Go biedt de bakkerij broden, kleinbrood en banket aan dat is overgebleven van de vorige dag in een maaltijdbox. Wat overblijft verschilt per dag, de inhoud van de box is dus een verrassing. Met de aansluiting bij Too Good to Go en de al eerder ingezette samenwerking met de Voedselbank en een veeboer in Den Helder is een grote stap gezet naar de wens: Zero Waste.

Hergebruik verpakking
In het kader van die Zero Waste-wens is Bakkerij Dunselman ook begonnen met het stimuleren van zijn klanten in de winkels om Dunselman-verpakkingen te hergebruiken of een eigen verpakking mee te nemen. De kwaliteit van de broodverpakking is dusdanig goed dat deze gemakkelijk een aantal keren kan worden gebruikt. Als klanten hiervan gebruikmaken, krijgen zij €0,10 korting op de aankoop. Het is een symbolische vergoeding, die vooral ook mensen laat beseffen dat met soms simpele handelingen een groot verschil kan worden gemaakt.

bron: www.bakkerswereld.nl