Dorpskerk Maarsbergen krijgt nieuwe leien

De Dorpskerk in Maarsbergen krijgt deze maand een nieuwe dak- en torenbedekking. De oude grijze leien zijn inmiddels van het dak gehaald. Nog enkele jaren en dan zou het gedaan zijn met de leien, constateerde Monumentenzorg tijdens het laatste tweejaarlijkse onderzoek. Bovendien zit er asbest in de dakbedekking.

Begin december moet het project voltooid zijn. Dat betekent overigens niet dat de kerkrentmeesters van de protestantse gemeente Maarn-Maarsbergen dan klaar zijn. Vanaf 2018 worden ook het orgel, de glas-in-loodramen en de stucwanden in de kerk aangepakt. Daarnaast gaat de gemeente over op LED verlichting in de kroonluchters.

De restauratie kost in totaal ongeveer 232.000 euro. Het leeuwendeel van dat bedrag, 132.000 euro, gaat op aan de nieuwe dak- en torenbedekking. De onderhoudskosten voor het monument gaan de draagkracht van de kleine gemeente te boven, maar zij kreeg een gift van 68.450 euro van het Fonds Erfgoedparels. Voorwaarde was dat de leien nog dit jaar vervangen zouden worden. De Dorpskerk van Maarsbergen dateert uit 1883 en is een rijksmonument.

bron: www.rd.nl