Den Haag werkt aan uitrol nieuwe verlichting: in 2038 LED lampen voor alle 70.000 straatlantaarns

De gemeente Den Haag heeft in haar lichtplan gekozen voor 4 soorten licht en 4 soorten lantaarnpalen. Daarnaast is de inzet dat in 2038 alle 70.000 lantaarnpalen LED lampen hebben.

Dit zorgt voor 40 procent minder energieverbruik.

Toekomstbeeld
De ‘Visie op Licht’ geeft een toekomstbeeld voor de openbare verlichting in de stad. Hierbij gaat het om hoe de lichtmasten en armaturen er overdag uitzien, en de lichtkwaliteit en het lichtniveau als het donker is. Om een herkenbare Haagse signatuur in de verlichting te krijgen, wordt in de visie het aantal verschillende armatuurtypen en lichtmasten in de stad teruggebracht van ruim 250 naar 4 hoofdtypen. Met daarbij 4 soorten licht: Eco Light/No Light wordt toegepast in groengebieden. Uitgangspunt is dat daar geen verlichting is, behalve op hoofdfietspaden.

Road Light is functionele verlichting op hoofdwegen en hoofdfietsroutes. Waarbij veiligheid van weggebruikers vooropstaat. Living Light is ‘een warme kleur licht’ die wordt toegepast in woon- en werkgebieden. In toeristische gebieden wordt ‘de levendigheid van de stad versterkt’ met City Light: een warme, lichte kleur zoals op het Plein. Hierop is nog wel een aantal uitzonderingen, zoals in bepaalde beschermde stadsgezichten waar historische verlichting aanwezig blijft.

bron: ledmagazine.nl