De Warande ligt weer op koers

SINT JANSTEEN – Gemeenschapscentrum De Warande in Sint Jansteen heeft roerige tijden achter de rug. Inmiddels heeft het de wind weer in de zeilen, zegt voorzitter Tom Schauwaert. “We zijn aan het groeien.”

Lange tijd was er sprake van dat De Warande in een nieuw multifunctioneel centrum zou komen, samen met basisschool Inghelosenberghe. Zover kwam het niet. Daarnaast was er rumoer rond de toenmalig voorzitter Jan van Puyvelde, die hetzelfde ambt bekleedt in Den Dullaert in Hulst, over het al dan niet veranderen van de statuten van De Warande in zijn voordeel. Vorig jaar hing hij zijn voorzittershamer aan de wilgen, om privéredenen.

Geen slooppand
December 2016 pakte Schauwaert de hamer op. Het gaat volgens de voorzitter, in het dagelijks leven makelaar, nu een stuk beter met het gemeenschapscentrum. “Er was een paar jaar geleden heel wat onzekerheid over het voortbestaan, omdat De Warande dus mogelijk zou opgaan in een multifunctioneel gebouw. Daardoor is er weinig aan het pand gedaan en dat was te zien.” Nu duidelijk is dat De Warande geen potentieel slooppand is, wordt er volgens Schauwaert volop vernieuwd. “Iets heel simpels: we hebben wifi aangesloten. In het voorjaar komen er nieuwe plafonds en LED verlichting. De foyer gaan we na dertig jaar ook vervangen. Het gebouw krijgt een modernere look.”

Het aantal gebruikers van De Warande zit bovendien in de lift, aldus Schauwaert. Sommige zijn vanuit Den Dullaert gekomen. “Niet vervelend bedoeld, maar clubs willen schone toiletten.” Vijf tot tien gebruikers zijn er in een jaar tijd bijgekomen, waardoor het totaal op pakweg 75 ligt. “Goed voor 25.000 bezoekers per jaar. Dat gaat van taalcursussen tot boetseren, een middenstandsbeurs en bingo. De Warande heeft echt een belangrijke maatschappelijke functie in Sint Jansteen.”

Tevreden
De gebruikers zijn ook tevreden, vertelt Schauwaert. Alleen de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) zaagt wel eens aan de poten omdat een gebruikersraad ontbreekt. Daar roept de KBO, de grootste gebruiker, al langer om maar hij zal er niet komen. “Tweederde van de gebruikers moet daar achter staan. Dat is nu niet zo. Ik denk dat de lijntjes korter zijn z√≥nder gebruikersraad, anders moeten onze gebruikers alles via die raad spelen. Nu kloppen ze gewoon bij ons aan.”

bron: www.pzc.nl