De uurwerken van de Martinitoren gaan eraf

Vanaf maandag 17 februari wordt er gestart met de demontage van de vier uurwerken van de Martinitoren. Als de weersomstandigheden het toelaten worden op dinsdag 18 februari onderdelen onder begeleiding van alpinisten naar beneden gehaald en opgeknapt.

De alpinisten gaan niet zelf via het touw heen en weer. Alleen de onderdelen gaan via een katrol met een afstandsbediening naar beneden. De demontage neemt ongeveer een week in beslag.

Versleten asjes en nieuw bladgoud
De onderdelen worden hersteld door de Koninklijke Eijsbouts en vervolgens uitvoerig getest. Vanaf 5 mei worden de uurwerken weer gemonteerd. Dit neemt ongeveer twee weken in beslag. De klokken van het carillon blijven in de periode van demontage van de uurwerken gewoon in gebruik.

Afgelopen tijd waren er regelmatig haperingen met de uurwerken. Herstel van de westzijde en later de zuidzijde was niet mogelijk in de toren. Uit onderzoek blijkt dat het binnenwerk hersteld moet worden. De asjes en de tandwielen zijn na bijna 40 jaar versleten. Ook het bladgoud moet opnieuw worden aangebracht. Daarnaast wordt ook de verlichting onder handen genomen. Dit wordt vervangen door LED verlichting.

Monumentaal gebouw
De vergunning is inmiddels verleend om aan de slag te gaan. Dit heeft een tijdje geduurd omdat het om een monumentaal gebouw gaat. De uurwerken hadden de afgelopen decennia nog geen groot onderhoud nodig. Wel worden ze jaarlijks nagekeken en worden er regelmatig kleinere reparaties uitgevoerd. Overigens zijn veel andere delen van de Martinitoren de afgelopen jaren al flink opgeknapt. Zo heeft de toren er een filmzaal bij met een scherm van zeven meter breed en zijn er meer ruimtes toegankelijk.

bron: indebuurt.nl