De Schuur in Zevenbergen wil ook tribune, maar heeft geen geld

ZEVENBERGEN – Een nieuw, beter geïsoleerd dak, een akoestisch plafond en energiebesparende LED verlichting. Deze zomer wordt Theater de Schuur helemaal klaargemaakt voor het volgende seizoen. Maar die zo gewenste tribune zit er voor dit jaar niet in.

De werkzaamheden voor het nieuwe dak en de verlichting van Theater de Schuur in Zevenbergen zijn afgelopen week begonnen. Eerst moet de bovenverdieping leeg en de geluids- en lichtinfrastructuur eruit, dan kan op 24 juni de daadwerkelijke verbouwing eindelijk beginnen.

De twijfels die vorig jaar rondom de toekomst van het theater hingen, zijn inmiddels allang verdwenen. Gedurende de zomermaanden gaat het nu nog asbesthoudend dak eruit. Daarvoor in de plaats komt een beter geïsoleerd dak.

De theaterruimte krijgt een akoestisch plafond, waardoor het geluid in de zaal straks volgens Henk Hendrikx, voorzitter van stichting Stoffer en Blik, straks beter gaat klinken. ,,Nu hadden we al wat dat betreft een optimale zaal, straks kunnen we eindelijk zeggen dat we een perfecte ruimte hebben.”

Kostenbesparing
Ook de programmeerbare podiumverlichting wordt aangepakt, straks gaat De Schuur vrijwel volledig leunen op LED verlichting. ,,Dat gaat ons waarschijnlijk veel energiekosten schelen, we denken aan een besparing van 70 procent. Daarnaast kunnen we straks zeggen een van de eerste kleine theaters in Nederland te zijn die vrijwel volledig draait op LED lampen.”

Hendrikx is blij verrast dat deze werkzaamheden dit jaar nog gaan gebeuren. ,,Wat dat betreft, echt een pluim voor het projectteam van de gemeente. Dat heeft heel goed meegedacht.”

Het dak en akoestisch plafond zijn voor rekening van de gemeente, de verlichting ter waarde van 35.000 euro betaalt de stichting. De verbouwing en verbeteringen zijn mogelijk door een eenmalige gemeentelijke bijdrage van 34.000 euro en een verhoging in de jaarlijkse subsidie voor drie jaar.

Tribune
De enige gehoopte vernieuwing die niet door kan gaan, is de tribune. Hendrikx wil namelijk een verplaatsbare, opschuifbare tribune aanschaffen. Nu moeten vrijwilligers voor iedere voorstelling de honderd zitplaatsen drie kwartier lang neerzetten, na de voorstelling duurt het even zolang om ze weer op te ruimen.

Volgens Hendrikx trekt dat ‘een zware wissel’ op die vrijwilligers. De nieuwe tribune zou dan ook moeten zorgen voor een tijd- en lastenbesparing.

,,Daarom hebben we ook geprobeerd om via de vitaliteitsregeling van het Havenbedrijf Moerdijk een bijdrage te krijgen. Daar hebben ze toch nee gezegd, dus moeten we waarschijnlijk een lening af gaan sluiten. Dat is wel een beetje een teleurstelling, wij dachten aan alle voorwaarden te voldoen. Wij hebben op dit moment nog zo’n 35.000 euro nodig om de tribune te kunnen realiseren. Hopelijk kunnen we de tribune in het zomerreces van 2020 plaatsen.”

Volgens de planning zijn de dakwerkzaamheden in begin september klaar. Daarna heeft de stichting twee weken de tijd om de binnenkant van het theater af te maken, zodat op 19 september het nieuwe seizoen kan beginnen.

bron: www.bndestem