De Lijn investeert in milieuvriendelijke bussen

Vervoersmaatschappij De Lijn koopt 386 nieuwe bussen, goed voor 93 miljoen euro. Volgens minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) gaat het om de grootste bestelling ooit van De Lijn. Een deel van de koek gaat naar de Vlaamse busbouwers Van Hool en VDL.

De Lijn telt momenteel ongeveer 2.000 bussen, waarvan dus een vijfde wordt vervangen. “De oudste en meest vervuilende voertuigen worden ingeruild voor milieuvriendelijke bussen, uitgerust met verschillende nieuwe technologieën,” vertelt Cybelle-Royce Buyck, woordvoerster van Vlaams minister Hilde Crevits.

103 van de nieuwe bussen worden gebouwd door de Vlaamse busbouwers VDL Bus Roeselare en Van Hool. Het Franse Irisbus mag 160 bussen bouwen.

“Het grootste deel van die bussen, namelijk 255, is uitgerust met Euro VI-motoren”, aldus Buyck. “Deze motoren zijn momenteel de beste op de markt omdat ze het voordeligst zijn voor mens en milieu. Ze beperken de uitstoot van fijn stof met 95 procent.”

“Daarnaast worden er ook vijf waterstofbussen besteld. Die zullen in Antwerpen worden ingeschakeld. Bij de waterstofbussen is er geen verbrandingsproces, waardoor ze geen schadelijke stoffen uitstoten. Er worden ook drie elektrische bussen ingezet op een stadsproject in Brugge. Zowel de waterstof als de elektrische bussen rijden bijna geluidloos.”

De elektrische en waterstofbussen worden eind dit jaar opgeleverd, de diesel bussen tussen eind 2013 en midden 2014.

Hybride bussen

Er worden ook 123 hybride bussen besteld. Wie deze mag bouwen is nog niet zeker.

“De hybride bussen zijn uitgerust met een stop&go-systeem waardoor de motor niet draait als de bus stilstaat”, vervolgt Buyck. “Hierdoor verbruikt de bus een pak minder. Als de bus opnieuw vertrekt, doet hij dat op 100 procent elektrische energie. En de hybride bussen zijn voorzien van zuinige LED-verlichting.” (IDV)

bron: http://trends.knack.be