De Klinker winnaar Puur Hoorn Horeca Energiestrijd

HOORN – Na twaalf weken is de Puur Hoorn Horeca Energiestrijd gestreden tussen de twaalf horecaondernemers. De winnaar is Eetcafé De Klinker. Gevolgd door De Zwarte Olifant en Local Hoorn. De conclusie van de jury en energiecoach Ruud Kos: “Winnen doe je door te doen.”

Eind november startten De Beiaard, De Klinker, Duvels, The 80’s, Salento, Het Huis Verloren, JP Coen, De Ridderikhoff, De Tuynkamer, De Zwarte Olifant, Koning Pannenkoek en Local in Hoorn met de Energiestrijd. De Klinker werd, na een periode aan kop te hebben gelopen, de winnaar met een besparing van 15,6 procent op de energierekening. Op jaarbasis levert dit een bedrag op van zo’n 2.200 euro.

‘..nog meer besparen’

“Ik geloof ook echt dat we nog veel meer kunnen besparen, dus we gaan nog zeker door!”, zegt eigenaar Klaas Poeze van De Klinker. Het stadscafé werd op de voet gevolgd door De Zwarte Olifant met 15,2 procent en Local Hoorn eindigde op de derde plaats met een besparing van 11,5 procent. Op vier, vijf en zes volgens respectievelijk Salento, Duvels en The 80’s.

De grootste besparing op gas werd behaald door De Zwarte Olifant met 40 procent. De grootste stroombesparing behaalde Local met 18 procent, maar gemiddeld kwam De Klinker het beste uit de bus met een gasbesparing van 24,5 procent en een besparing op stroom van 9,4 procent.

In totaal bespaarden de top zes een bedrag van 5.000 euro op jaarbasis. “Veel factoren spelen mee in het besparen van gas en energie. Het ene pand is bijvoorbeeld gevoeliger voor kou dan het andere, maar al met al win je de Energiestrijd door te doen”, aldus Kos.

Gouden tips

De strijd maakte heel doelbewust, volgens De Klinker. “Moeten die terrasverwarmers constant aan? Is het nodig dat de verwarming brand? Moet de oven aan? Juist door je bewust te worden van je handelingen kun je veel besparen”, zegt Poeze.

“Ik ben blij dat ik uiteindelijk mijn halogeenlampen door mooie LED verlichting kon vervangen. Het heeft lang geduurd voordat daarin de juiste sfeerverlichting was ontwikkeld”, zegt Marco Wohlken van Brasserie De Tuynkamer. Local-eigenaar Nila Klut: “Door relatief kleine investeringen te doen, zoals het plaatsen van tochtstrippen, het beter afstellen van de thermostaat of de vaatwasser later aan te zetten, kun je een hoop besparen.”

Een grote besparing viel voor onder meer De Klinker en Koning Pannenkoek ook te behalen door het plaatsen van timers op bijvoorbeeld de koelkasten voor frisdranken. “Als je je bedenkt dat zo’n kast soms 18 uur niet gebruikt wordt per dag, levert dit op jaarbasis al gauw honderden euro’s op”, aldus Frank Eggerding van Koning Pannenkoek.

Proef de Energiestrijd

Ter afsluiting van de Energiestrijd serveerden de horeca-deelnemers zondag 12 maart ‘klimaatneutrale’ drankjes, hapjes en maaltijden. “Voeding is één van de heetste hangijzers voor klimaatverandering. Zo’n 15 procent van alle CO2 uitstoot wordt namelijk veroorzaakt door voeding en dat betekent dat je hiermee veel kunt besparen”, aldus initiatiefnemer Pepik Henneman van Meneer de Leeuw.

Gezellig, lekker eten, drinken en het besparen van energie gaan heel goed samen. ,,Met elkaar gaan we zo de verborgen milieu-impact te lijf die voeding heeft op bijvoorbeeld water- en energieverbruik en dus CO2-uitstoot”, aldus Pepik.

Besparen op verbruik

Om het energieverbruik van de ondernemers goed te begrijpen, werd het verbruik per minuut, kwartier of uur gemonitord. Zo zagen deelnemers de impact van bijvoorbeeld CV, verlichting, terrasverwarmers en apparatuur, zoals espressomachines, bakplaten en koelsystemen. De Energiestrijd heeft aangetoond wat er mogelijk is met eenvoudige maatregelen. De deelnemende ondernemers zijn hiermee een voorbeeld voor andere ondernemers om ook energie te gaan besparen.

bron: onswestfriesland.nl